Bra Solskydd

Viktigt med bra arbetsmiljö på jobbet

Alla som arbetar, vet att en bra arbetsmiljö är mycket viktig. Det är ju ändå på en arbetsplats som arbetarna vistas den mesta tiden av sitt liv. Någon som arbetar heltid vistas på en arbetsplats åtta timmar om dygnet, fem av veckans alla dagar, under ungefär 220 dagar på ett år, och ungefär 7000 dagar under en livstid. Det är många timmar som vi vistas på en arbetsplats, någonstans i Sverige. Många arbetar på ett kontor, eller en mottagning, och hur arbetsmiljön ska vara på en arbetsplats har Arbetsmiljöverket utarbetat kriterier som alla arbetsgivare bör följa. Här ställs stora krav på belysning, ventilering, städning – och även solskydd. Jo, så är det. Arbetsmiljöverket tycker att man som arbetsgivare ska se till att det finns ett solskydd på arbetsplatsen. Så här skriver de på sin hemsida:

Arbetsplatser vända mot fönster bör ha någon form av solskydd, till exempel markiser.

En arbetsplats bör vara alldeles lagom

Det är ju så med vår kultur att vi gillar allt som är lagom. Den bästa arbetsplatsen är den som är lagom sval, lagom ljus, lagom med solinsläpp, eller lagom varm. Här är även den mentala arbetsmiljön viktig; alla ska vara inkluderade, ingen ska vara utanför, alla ska få vara med och bestämma hur det ska vara på arbetsplatsen. Och märk väl ska arbetsplatsen ha någon form av solskydd, enligt lagen. Därför bör alla arbetstgivare skaffa markiser till sina arbetsplatser. Särskilt gäller detta där man samlar sina kunder på sina restauranger och hotell. På sådana arbetsplatser behöver ju både kunderna och arbetarna en sval inomhusmiljö, vilket man bara får mer hjälp av markiser för fönster när det är mycket sol. 

Markiser som justeras automatiskt

Det går mycket bra att skaffa sig markiser som justeras och går upp och ner och som är justerbara genom rösten. Man pratar med sina markiser och säger till dem att fällas ner eller upp som passar bäst den tiden på dygnet. Det innebär att de antingen går på motor med hjälp av el och som manövreras antingen med hjälp av en fjärrkontroll eller med röststyrning.

Markiser för fönster får då en behändig manövrering för alla som vill skydda sina fönster och därmed skyddar arbetsmiljön från att bli överhettad på grund av solen.

Alla som arbetar på en solskyddad arbetsplats får en mycket bättre miljö. Och sådana saker är mycket viktiga för alla arbetsgivare då man får arbetare som orkar jobba längre och bättre. Här kan man läsa mer om markiser i Stockholm.

3 Jun 2019