Bra Solskydd

Blogg

Synas för kunder

23 mar 2021

När man vandrar genom en stad så kan man se en mängd av markiser utanför diverse butiker, restauranger, hotell och övriga företag. Oftast har de företagets färg och logga för tydlighet.

Ett sätt att synas lite extra och att göra sina skyltfönster extra attraktiva, är att pryda dem med markiser. Man kan välja en färg som passar till företaget och även pryda markisen med företagets namn eller logga. För kunder blir det då lättare att se var butiken, restaurangen eller företaget finns. Men det är även ett sätt att göra reklam för sig. Även om man inte är medveten om vad man ser under sin promenad i stan, så kommer man till slut minnas att man har sett namnet på en markis. Bättre marknadsföring kan man inte få ute på stan.

Skydda sina varor

När man ska skaffa markis i Göteborg så har man flera val att göra. Förutom färg och form så ska man besluta sig för varför man ska ha markisen. Om man vill använda den som marknadsföring enbart så kan man välja en lite mindre markis med detaljer och rundad form, som kanske bara går en kort bit utanför fasaden. Men om man har ett kafé, restaurang eller dylikt så kanske man även vill nyttja markisen som ett tak över uteserveringen vid regn. Då kan man istället välja en markis som sträcker sig längre ut från fasaden och som enkelt går att fälla in, under nattetid eller om det blåser starka vindar någon dag.

Solskydd för fönster

16 sep 2020

Persienner används bland annat för att mörklägga ett rum eller få ett behagligare ljus inomhus när solen ligger på. Det är också ett ypperligt sätt att begränsa insynen till bostaden.

Solen! Den härliga källan till energi och D-vitamin! Vårens första värmande strålar är lika härliga som de andra årstidernas solsken. Att, för en stund, vända upp ansiktet mot solen och tanka både energi och D-vitamin är underbart! Ibland kan man dock tycka att solljuset är för starkt, till exempel inomhus, och vilja begränsa ljusstyrkan. Bland annat kan solstrålarna bleka möbler, mattor, tavlor och golv. Skärmar för datorer och tv kan också vara svåra att se på när solens strålar lyser in. Sådana gånger behöver man något som kan mörka ner mer i rummet. Det finns flera olika varianter för mörkläggning, såsom rullgardiner eller persienner. Att välja en persienn är ett smidigt alternativ som går att montera antingen inuti fönstret eller på utsidan.

Persienner är en gammal innovation

Persienner, eller jalusier som de också kan kallas, är ingen nyskapelse. Faktum är att båda orden persienn och jalusi blev belagda i svenska språket redan 1771. Persiennerna har emellertid gått en modern utveckling till mötes, och ett tillval man kan göra är att ha motorstyrda persienner. Det finns också flervalsalternativ när det gäller materialval för persienner. Vilket material man än väljer, antingen trä, aluminium eller plast, så gör man det efter tycke och smak. Utöver det får man också fundera på vilken typ av persienn som fungerar bäst för fönstret. Det finns två sorter man kan välja mellan, antingen mellanliggande eller frigående. Mellanliggande persienner ligger mellan fönsterglasen, medan frihängande persienn hänger på insidan av fönstret. Har man till exempel treglasfönster får man lägga persiennen utanpå.

Fördelar med persienner

Fler anledningar till att montera in persienner är exempelvis att minska insynen i bostaden. Ibland vill man vinkla bort världen utanför en stund och bara få vara sig själv hemma i sin egen lugna oas. Andra fördelar, förutom tidigare nämnda, som bland annat att undvika solblekta möbler, är att man får det lite svalare inomhus när solen ligger på heta sommardagar. Använder man de motorstyrda persiennerna kan man även få det att se ut som att någon är hemma när man faktiskt är bortrest. Beroende på hur man vinklar persiennerna kan man också styra ljuset. Om man vinklar dem uppåt får man ett mjukt ljus inomhus och när man vinklar dem neråt så blir det mörkare.

Smarta lösningar för dina fönster

5 aug 2020

Skillnaden mellan en ombonad och mysig miljö är oftast gardiner. Utan gardiner kan det bli kallt. Det gardiner gör är att mjuka upp ljuset från fönstret och strila det fint genom rummet.

Men det är inte bara för ljusets skull gardiner är viktiga. Det är också som insynsskydd, som mörkläggning. Många har persienner istället och de fyller de funktionerna, men det finns alternativ till det. Plisségardiner kan man anpassa till sina fönster precis som man vill och fungerar som ett alternativ till persienner. Köp måttbeställda gardiner till dina fönster. Det finns modeller som dras uppifrån och ner eller nerifrån och upp, eller både och. Helt beroende på hur dina behov ser ut. Vill du fästa gardinen på väggen? På själva fönstret? Mät upp höjd och bredd, upptill och nertill, för säkerhets skull, och skicka in dina mått. Sen är det bara att enkelt montera upp din gardin.

Flexibel lösning

Det finns många fönstermodeller och en del kan vara lite kluriga att sätta in persienner i. Plisségardiner finns för asymmetriska fönster. Till exempel till skråfönster eller trekantiga fönster. Flexibiliteten att kunna dra gardinerna nerifrån och upp och därmed skapa insynsskydd på nedre delen av fönstret samtidigt som man släpper in ljuset uppifrån är en annan fördel med plisségardiner kontra persienner, till exempel i uterum. Det finns stor frihet att skapa sina alldeles personliga gardiner i fråga om färg och storlek. Är det mörkläggning man vill åt, kan man välja en mer opak och mörkare gardin som effektivt stänger ute sommarljuset på natten. Vill man bara ha lite insynsskydd kan man ha en ganska transparent och ljus färg som också släpper igenom en del ljus.

Kombinera efter just dina behov

Om man redan har traditionella gardiner till sina fönster, kan man komplettera med plisségardiner för att få optimal flexibilitet. De traditionella gardinerna kanske hänger där mest för att rama in fönstret och ger kanske inte det insynsskydd man vill. Eller så mörklägger de inte i den utsträckning man har behov för. Och ibland behöver man bådadera. Mät upp storlek och välj färg och material och beställ, det kommer att göra hela ditt hem mer funktionellt och anpassat för dina behov. Färgerna och tygerna är många så det kan snarare blir svårt att välja än att det inte finns det du vill ha. Kombinera ton i ton eller med skarpa kontraster, det är helt och hållet din lust och smak som styr. Valet är ditt!

Håll dig sval med bra solskydd

2 jul 2020

När sommaren kommer och man är ute i solen så är det viktigt att skydda sin hud. Med ett bra solskydd så minskar du risken för brännskador och hudcancer men kan ändå njuta av det fina vädret.

Det är lätt att lockas av en brunbränd sommarkropp; i dagens samhälle är det vår bild av en fräsch person med ett starkt välmående och ett gott humör. En brunbränd person tycks ofta glad, och det är klart - en glad person är ju utomhus mycket och då blir man brun. Looken har blivit ett skönhetsideal som många jagar. På sommaren flockas vi till stränderna så fort solen tittar fram. Vi solbadar flitigt för att nå den där bruna kroppen. Många blir bruna utan komplikationer, men många bränner också sönder sin kropp och ytterligare en grupp drabbas faktiskt av hudcancer. Därför är det så oerhört viktigt att skydda sig med ett bra solskydd.

Solskydd förebygger hudcancer

Enligt Cancerfonden är hudcancer den näst vanligaste formen av cancer bland män och kvinnor i Sverige. Sjukdomen är till viss del ärftlig, men solens ultravioletta strålar ökar också risken för att drabbas. Av den anledningen är det mycket viktigt att skydda sig när man är ute i solen. Man kan ta till olika typer av solskydd, såsom solkräm eller speciella kläder.

En annan typ av solskydd är det som vi kan sätta upp i anslutning till vår bostad; till exempel markiser, rullgardiner och persienner. Då kan du skydda dig när du sitter på din uteplats, och genom att rulla ner en terassmarkis skapar du dig i princip ett uterum. Du håller dessutom dina rum inomhus svala och sköna!

Sval och skön skugga

Ibland slår den extrema hettan till även i Sverige. När temperaturen stiger till grader vi inte är vana vid att uppleva så kan det kännas nästan outhärdligt. Det går inte att sova på grund av att det är så varmt och det finns ingenstans att fly från värmen. Det är dock inte helt sant. Med solskydd kan du hålla dig i skuggan där det är svalt och behagligt. Med hjälp av ordentliga mörkläggningsgardiner kan du dessutom totalt mörklägga ditt sovrum. Detta skyddar också från värmen. Låt rullgardinerna vara nedrullade när solen ligger på. På så vis hindrar du värmen från att ta sig in i rummet genom fönstret och du får ett lite svalare sovrum. Det finns solskydd för alla olika preferenser!

Skaffa funktionella och snygga gardiner!

17 jun 2020

Under den tid på året som ljuset alltid finns närvarande behöver vi mörklägga runt omkring oss för att kunna sova bra. Men kan man verkligen få tag i snygga, stilrena och funktionella gardiner?

Man kan faktiskt göra det. Är du ute efter ett par gardiner som har bra funktioner och kan mörklägga i sovrummet och som samtidigt är snygga och ger rummet en härlig inredningsdetalj? Det behöver inte bara vara tråkiga persienner i ett sovrum för att skydda mot oönskat ljusinsläpp. Det finns många härliga mörkläggningsgardiner som inte bara är svarta och för att vara ärlig, ganska trista. Välj en mörkläggningsgardin som både är snygg och ger det mörker som du är ute efter. För att kunna sova bra så behöver de allra flesta ha det relativt mörkt runt omkring sig. Men det är inte särskilt lätt under den tiden av året då solen i stort sett alltid visar sig.

Olika typer av mörkläggningsgardiner

Det finns lite olika typer av gardiner för mörkläggning att välja på. Antingen kan man välja en sådan modell som inte släpper igenom något ljus överhuvudtaget. Eller så kan man välja en variant som släpper igenom ett visst ljus men ändå bara lite grann. Beroende på vad man är ute efter så kan man välja antingen en enfärgad variant av gardin eller en med mönster. En mörkläggningsgardin ser inte så särskilt annorlunda ut mot en vanlig gardinlängd. De är lika i mycket bara med den avvikelsen att de är tjocka och inte släpper igenom något oönskat ljus i rummet. På så vis syns det inte att de är mörkläggningsgardiner utan de ser helt enkelt ut som alldeles vanliga sådana.

Gardiner i olika längder

För det mesta så kommer dessa typer av gardiner i färdigsydda längder som man sedan får fålla upp själv hemma till den önskade längden man vill ha. Alla fönster ser olika ut och det är faktiskt inte särskilt snyggt med för långa gardiner som ligger och släpar i golvet. Det är inte så svårt att göra själv, men om man absolut inte vill eller kan göra det själv så kan man lämna in sina gardiner till en syaffär som ordnar det åt en. Njut av vackra gardiner samtidigt som ljuset utanför inte kommer in och stör nattsömnen eller varför inte dagsömnen. Många människor väljer idag att arbeta nattetid och sover därför på dagen, då vore väl dessa underbart vackra mörkläggningsgardiner en väldigt bra investering, eller hur?

Behöver du nya persienner i Stockholm?

7 jan 2020

Letar du efter nya persienner i Stockholm? Snart är det dags för att hänga upp de slags solskydd som vi gillar och som är en del av inredningen i våra hem. Behöver du persienner av aluminium, trä, plast eller tyg? Beroende på vilket material som du väljer, får du olika effekter och utseende på fönster.

Så vilka önskar du dig persienner med mönster, kan du få det, eller i valfri färg. Då kan du få det också. De tråkiga aluminiumpersiennerna i en tråkig ljusggrå färg är endast ett minna blott – om det inte är så att du önskar dig just det, förstås.

Persienner en del av inredningen

Ser du till att skaffa dig riktigt snygga persienner blir de en snygg inredningsdetalj. Då behöver du inga gardiner, utan det räcker med snygga persienner. Persiennerna är också de mest effektiva solskydd som du kan skaffa dig. Inget annat täcker för fönstret så bra som persienner. Särskilt om det är så att man har blommor som står i fönstret. Står de oskyddade på fönsterbrädan, blir de stekheta. De kan utsättas för över 50-60 grader Celsius om de inte får något skydd. Istället för blommande växter, får du stekta blommor. Och blommor och växter i allmänhet är det som ger oss livsviktigt syre. Vi är helt enkelt beroende av växterna.

Du kan få personlig persiennleverantör

Vill man, kan man få en personlig leverantör som kommer hem till dig och inspekterar fönster och ger dig råd och tips om hur man kan göra för att få det bästa solskyddet för just dina fönster. Du kan till exempel googla "persienner Stockholm" så får du tips av Googles sökmotor om var i Stockholm som du kan få bra persienner. Om du sedan tar kontakt med några av dem så kan du jämföra deras priser med varandra och ta reda på vilka tjänster som skiljer dem åt. När man pratar med några av deras säljare, märker man snabbt vilken inställning som de har mot sina kunder.

Välj persienner beroende på funktion

Man kan välja persienner som specifikt håller borta solens hetta. Väljer man till exempel vita persienner mot utsidan och mörka persienner mot insidan, behåller man svalkan inomhus. Passar till exempel bra i sovrum, där man ändå behöver behålla mörkret när man ska sova. Att välja vitt i sovrum är inte så bra när man ska sova. Vitt återreflekterar ju ljus och gör så att ljuset förmeras. Då kanske man hellre vill ha mindre ljus och svalka i sovrummet i stället.

Fördelar med att motorisera markisen

2 jan 2020

Markiser kan ha flera smidiga funktioner. Vi tittar närmare på fördelar med att motorisera markisen. 

  • Betydligt enklare – Slipp tunga veven

Alternativet mot att ha motoriserad markis är att använda vev när den ska upp eller ner. Att veva upp en hel terrassmarkis kräver en del kraft. Har man problem med händer, armar eller axlar kan detta bli problem. Detsamma gäller om man inte har styrkan som krävs. 

Genom att motorisera markisen behövs inte längre någon muskelkraft. Tryck på fjärrkontrollen när markisen ska upp eller ner. Det enda man behöver lägga fokus på är att inte tappa bort fjärrkontrollen. 

  • Säkrare – med sol- och vindautomatik

Att välja motordriven markis är första steget för att göra det bekvämare och enklare. Nästa steg är att välja modeller som har sol- och vindautomatik. Det betyder att markisen känner av vad det är för väder och anpassas utifrån det. Är det exempelvis mycket blåsigt kommer den automatiskt dras in för att inte skadas i vinden. När det sedan blåser mindre och solen kommit fram kommer även markisen automatiskt köras ut. 

Genom att ha motoriserat alternativ skapas därmed en säkerhet att inte markisen är utdragen när man åker till jobbet och sedan skadas av kraftig vind medan man är borta. 

Finns även nackdelar – som med allt

  • Kräver servicetekniker vid problem

Även om markiser med manuell vev kan krångla så är det ofta enkel mekanisk konstruktion. Det betyder att man generellt kan ordna det mesta själv. Följ instruktionerna gällande uppsmörjning och underhåll så klarar du det mesta utan någon servicetekniker. 

Är det problem med en motoriserad markis kan däremot servicetekniker behöva bokas. Det är elektronik och motorik som gör det mer komplicerat att reparera. Det är extra viktigt att ha garanti på utfört arbete och att man sparar garantin under garantitiden. 

  • Dyrare

Att automatiserade och motoriserade markiser är dyrare än modellerna med vev är inte oväntat. Man får mer bekvämlighet men får även betala för detta. Här får man helt enkelt ställa olika prisnivåer mot varandra och olika funktioner. 

Tänk även framåt. Idag kanske du inte bryr dig i att veven behöver användas. Men hur ser förutsättningarna ut om 10 år? Är det bara ni som ska sköta markisen eller finns fler i bostaden som ska klara av det?

Enklaste sättet att få en helhetsbild över utbud och funktion är att besöka en lokal återförsäljare med så kallade showrooms, utställningar där olika modeller kan testas.

Läs mer eller hitta dina nya markiser här: https://www.markisersödertälje.se

Skaffa "tak" över altanen

27 jul 2019

Markiser är egentligen de enda slags solskydd som är kompletta. Dem kan du dra över din altan eller balkong precis som du önskar. De håller hela fönstret och altanen skuggiga och svala. Och de håller inte altanerna bara svala under sommarmånaderna, på hösten håller de altanen varm, om man installerar infraröd värme, eller har någon värmekälla på altanen. Då kan du sitta många höstkvällar utomhus och slipper frysa. Numera ser vi olika slags markiser på marknaden som är utformade så att du kan välja själv hur du vill använda den. Har du bara en markis över altanen har du ett hemtrevligt ställe som du kan bjuda in familj, släkt och vänner att vistas och umgås med dig i framtiden.

Sidomarkiser

Numera finns det sidomarkiser som du monterar vid sidan av altanen. När du sedan drar ut den, har du ett effektivt vindskydd. När du inte vill ha det längre, kan du dra in den i sin kassett igen och du slipper förvara vindskyddet som ofta tar stor plats. Vindskyddet gör så att du slipper den kalla nordvinden och med hjälp av vindskyddet kan du sitta utomhus under längre tid in på höstarna. Vi behöver ju ofta skydd för att kunna förlänga utomhusvistelserna i vår kalla Nord. Att skaffa en sidomarkis är det bästa skyddet mot den kalla vinden.

Takmarkiser

En takmarkis, kan du till exempel skaffa till pergola. Har du skaffat en fin pergola till din trädgård, där du kan låta kklängerväxter och allehanda fina blommor pryda den, blir den ett mysigt uteställe där du kan hänga upp din hängmatta, placera matbord och stolar under, om du vill kunna sitta i trädgården, omgärdad av pergolan. Om du då sätter på en takmarkis på pergolan får du ett jättefint ställe där du kan sitta ute och njuta av sommaren.

Fönster markiser

De vanligaste markiserna är fönstermarkiser, som vi nog alla har sett på restaurang- och hotellfönster. De markiserna är ju sådana markiser som samtidigt förhöjer utseendet på fasaden. De förvandlar bogstavligt talat vilken koja som helst till ett riktigt slott. Här kan man förhöja fasaden med hjälp av val av färger och former på markiserna. Om du bor i Stockholm och letar efter snygga markiser kan du alltid börja med att googla "markiser Stockholm" så du hittar till en bra markishandlare. Där lär du få adresser till flera och det är bara att besöka någon av dem. Låt dig sedan inspieraras till en fin fasad i sommar.

Årets nyheter om fönstermarkiser

12 jul 2019

Att det finns markiser i alla möjliga former (korgmarkiser och raka markiser) och färger är väl knappast någon nyhet. Däremot finns det andra nyheter när det kommer till utvecklingen av markiser. Vi ser allt flera automatiserade markiser och att markiserna blir allt större. Här ser vi också ett större utbud av markiser och för andra funktioner. Det finns förtuom terrassmarkiser (sedvanliga markiser som täcker för solen på altaner och terrasser) även sidomarkiser som fungerar som vindskydd, och takmarkiser som solskydd på till exempel en pergola. Det finns numera även särskilda fönstermarkiser, så kallade screenmarkiser. De täcker verkligen för hela fönstret, men gör det möjligt att se ut genom fönstret. 

Markiser med fjärrkontroll

I och med att markiserna blir allt större, behöver de manövreras med hjälp av till exempel en fjärrkontroll. Det gör att du enkelt trycker på fjärrkontrollen för att fälla ner dem eller dra upp dem. Du behöver inte gå i närheten av fönstret eller terrassen, altanen eller balkongen utan kan göra detta var som helst i bostaden. Du behöver inte veva dem, som man annars gjorde på terrassmarkiserna. Har du valt terrassmarkiser i ett mycket hållbart tyg behöver du heller inte vevas in när det regnar. Möjligen är det bra om du tar in dem till vintern.

Markiser som är genomsiktliga

De nya slags fönstermarkiser som finns ute på marknaden nu, är genomsiktliga, inte genomskinliga, men bara nästan. Med termen genomsiktliga innebär det att du har full utsikt ut, men inte utifrån och in. Markiserna täcker inte för fönstret så att du känner dig isolerad, utan släpper in tillräckligt med ljus, men skyddar mot insyn. Väljer du markiser i Stockholm kan du få markiser som kommer hem till dig med en montör som ser till att markiserna blir monterade på rätt sätt.

Markiser som underhålls håller länge

Markiser som sitter uppe oavsett väder och vind, håller längre om de rengörs regelbundet. Markiserna kan drabbas av fukt och alger om man inte rengör dem. Man kan låta hela markisen fällas ut och rengöra med vanlig grön såpa och en borste med ett långt skaft. Sedan kan man tvätta med vatten, men inte med högtryckstvätt då den kan förstöra väven i markiserna. Låt sedan hela markisen torka ut innan den fälls ihop igen. Om man ser till att tvätta sina markiser med jämna mellanrum så håller de längre. Skulle de mot förmodan gå sönder kan man få reparation av den handel där man köpte dem. Läs mer om det på: https://www.malardalensmarkis.se.

Viktigt med bra arbetsmiljö på jobbet

3 jun 2019

Alla som arbetar, vet att en bra arbetsmiljö är mycket viktig. Det är ju ändå på en arbetsplats som arbetarna vistas den mesta tiden av sitt liv. Någon som arbetar heltid vistas på en arbetsplats åtta timmar om dygnet, fem av veckans alla dagar, under ungefär 220 dagar på ett år, och ungefär 7000 dagar under en livstid. Det är många timmar som vi vistas på en arbetsplats, någonstans i Sverige. Många arbetar på ett kontor, eller en mottagning, och hur arbetsmiljön ska vara på en arbetsplats har Arbetsmiljöverket utarbetat kriterier som alla arbetsgivare bör följa. Här ställs stora krav på belysning, ventilering, städning – och även solskydd. Jo, så är det. Arbetsmiljöverket tycker att man som arbetsgivare ska se till att det finns ett solskydd på arbetsplatsen. Så här skriver de på sin hemsida:

Arbetsplatser vända mot fönster bör ha någon form av solskydd, till exempel markiser.

En arbetsplats bör vara alldeles lagom

Det är ju så med vår kultur att vi gillar allt som är lagom. Den bästa arbetsplatsen är den som är lagom sval, lagom ljus, lagom med solinsläpp, eller lagom varm. Här är även den mentala arbetsmiljön viktig; alla ska vara inkluderade, ingen ska vara utanför, alla ska få vara med och bestämma hur det ska vara på arbetsplatsen. Och märk väl ska arbetsplatsen ha någon form av solskydd, enligt lagen. Därför bör alla arbetstgivare skaffa markiser till sina arbetsplatser. Särskilt gäller detta där man samlar sina kunder på sina restauranger och hotell. På sådana arbetsplatser behöver ju både kunderna och arbetarna en sval inomhusmiljö, vilket man bara får mer hjälp av markiser för fönster när det är mycket sol. 

Markiser som justeras automatiskt

Det går mycket bra att skaffa sig markiser som justeras och går upp och ner och som är justerbara genom rösten. Man pratar med sina markiser och säger till dem att fällas ner eller upp som passar bäst den tiden på dygnet. Det innebär att de antingen går på motor med hjälp av el och som manövreras antingen med hjälp av en fjärrkontroll eller med röststyrning.

Markiser för fönster får då en behändig manövrering för alla som vill skydda sina fönster och därmed skyddar arbetsmiljön från att bli överhettad på grund av solen.

Alla som arbetar på en solskyddad arbetsplats får en mycket bättre miljö. Och sådana saker är mycket viktiga för alla arbetsgivare då man får arbetare som orkar jobba längre och bättre. Här kan man läsa mer om markiser i Stockholm.

Tänk på bilen när du skaffar solskydd

30 maj 2019

Det är viktigt med solskydd nu när det blir en varm sommar. Och även om sommaren kanske inte är så varm som vi kanske önskar oss så behöver vi ändå skydd mot solens skadliga strålar. Här tänker vi på skadliga UV-strålar som vi alla behöver skyddas från. Tänk på bilen när du skaffar dig bra solskydd. Det är lika viktigt som att skaffa solskydd till bostaden, om inte viktigare. När du kör bil, riskerar du både din egen och dina medpassagerars hälsa och väl och ve om du inte har riktigt bra solfilm som skyddar dig när du kör bilen. Solfilm till bilens rutor blir då en riktig livräddare.

Många tror solfilm gör rutorna mörka

Det finns alla slags solfilmer till bilarna numera. Du kan välja mellan att antingen ha helt osynlig solfilm som bara skyddar mot solens skadliga UV-strålar, till helt mörka som gör rutorna nästan helt svarta och som samtidigt skyddar mot insyn, och så alla nyanser där emellan. På så sätt kan du få det slags solskydd som du önskar till din bil. Dessutom skyddar solfilmen från att det blir för hett inne i bilen, så vill du skydda småbarn, husdjur eller de vuxna i bilen mot hettan som det kan bli inne i en bil som står parkerad utomhus. Det är endast i garage som bilen kan förbli sval under varma soldagar. Det hjälper inte att bilen står i skugga under så varma soldagar för att man ska kunna lämna småbarn eller husdjur i bilen. Värmen stiger oböhörligt i bilen i alla fall. Då är det bra riktigt bra solfilm som gör att det inte blir för varmt i bilen.

Montera solfilm eller ha bilen i verkstad

Vad är bäst, att antingen själv montera solfilmen på bilens rutor, eller köra med den till en verkstad och låta mekanikerna fästa solfilmen inuti bilens fönster? Det där är en smaksak. Är man van vid att hantera solfilmer och annan plast med lim på insidan så kan man mycket väl göra det själv. Då börjar man upptill på bilens fönster och rullar sakta ner solfilmen medan man ser till så att solfilmen limmas fast på rutan och inte bildar veck eller skrynkla på rutan. Är man inte så van vid att göra det själv och känner sig osäker är det bäst att låta en erfaren mekaniker lägga på solfilmen på rutorna. Det kan vara svårt när det är så stora bilrutor som det är på fram- och bakrutan. Då behöver man vara minst två som monterar den, om man ska göra det själv. En erfaren mekaniker gör det själv och på mindre än en kvart. Läs mer här.

Så slipper du solblekta möbler

22 maj 2019

Du har säkert sett dem flera gånger; de solblekta möblerna. De har mist all sin färg och man kan se att det är länge sedan som någon tog hand om dem. De kanske en gång såg bra ut när de var nya. Då kanske möbeltyget var fint och färgrikt. När solen har vilat på dem några år, har de blivit alldeles blekta. Ibland kan man till och med se var solen har kommit in i rummet, för man kan tydliga se solränderna på möblerna. Men det finns knep som gör att man kan slippa få solblekta möbler. Här ger vi några sådana tips som man kan tänka på hur man kan göra för att slippa det.

Möblera aldrig nära fönster

Möbler bör aldrig placeras nära fönster. Man bör alltid möblera så att möblerna inte står just under fönster. Det som ska stå närmast fönster är växter. Då kan man placera bord som man kan ställa växer på, blombänkar, piedestaler eller möbler som i så fall klarar av solens starka strålar. 

Möblera om med jämna mellanrum

Om man måste möblera när fönster, ibland har man inte så stora val, om man kanske bor trångt, då bör man med jämna mellanrum möblera om så att solen inte skiner på samma fläck varje dag. Man kan låta möberna placeras på lika sätt varje gång som man städar. Det kanske är jobbigt om man städar varje vecka, däremot kanske man kan storstäda en gång i månaden, och då passa på att möblera om. Vill man inte möblera om, kan man ställa möblerna en bit från fönstret under dagarna och ställa dem tillbaka så snart solen inte kommer in genom fönstret längre.

Skaffa persienner

Ett tredje alternativ är att skaffa sig effektiva persienner för fönster. Det är egentligen det lättaste, då slipper man fundera på hur möblerna är ställda i rummet så att inte solstrålarna bleker möblerna alltför mycket. Skaffar man riktigt fina persienner behöver man inte oroa sig för hur solen kommer in genom fönstret eller om de blir solblekta. I så fall kan man möblera hur som helst, och slipper möblera om hela tiden.

Fina persienner numera

Numera är persiennerna så annorlunda än mot de trista och grå aluminiumpersienner som man såg i fönster i höghus under 1950- och 60-talet och som man tänker på när man tänker på persienner. Numera finns de i alla slags olika färger och former, och former som man kan ställa in så att de täcker upptill, endast nedtill eller i mitten av fönstret. Det kan vara bra att handla sina persienner nära där man bor. Läs mer om det är så att du behöver du persienner i Solna.

Så hittar du persienner i Malmö

16 maj 2019

Om du har kontor i Malmö, och behöver hitta persienner i Malmö som skyddar personalen från att få in den starka solen med skadliga UV-strålar så finns det några sätt att hitta det som du behöver. Att göra som man gjorde förut, gick ut på stan för att hitta en handlare som arbetar med solskydd och har persienner låter sig inte göras längre. För att hitta rätt slags persienner för fönster på kontoret är det mer tidseffektivt att leta på internet, eller fråga rätt personer om tips och råd.

Fråga inredare om bra persienner

Har du kontakt med en duktig inredare, kan du få riktigt bra tips och råd om vilka slags persienner som du borde skaffa till kontoret. När det kommer till persienner som ska skydda mot den starka solen, gäller det att man inte bara köper in ett par persienner som man tänker sig ska skydda mot en stark sol. I stället bör man antingen fråga en inredare eller en solskyddshandlare vilka slags persienner som du bör köpa in till kontoret. Det finns nämligen olika slags persienner. Utvecklingen på persienner har gått snabbt den senaste tiden. Därför finns det många nya effekter som du kan välja mellan, beroende på hur mycket du vill kunna se ut, skydda inredningen eller om du vill skydda mot insyn.

Fråga vänner och bekanta

Man kan ju fråga dem som man har närmast och fråga vänner och bekanta om de känner till någon solskyddshandel som de har använt och som de är nöjda med. Nackdelen med att fråga sin vänner och bekanta är att det inte är alla som känner till vilka nya persienner som finns på marknaden och de råd och tips som man får endast begränsas till de slags persienner som de känner till.

Googla "persienner i Malmö"

Ett annat sätt att ta reda på om vilka slags persienner som man kan få tag på i Malmö är att googla "persienner i Malmö". Då får du veta ganska så exakt vilka handlare det finns i Malmö som erbjuder persienner i Malmö. Då är det bara att skriva upp adress och åka ut och kolla in persiennerna som finns i de olika handlarna. Förhoppningsvis får du då reda på vilka nyheter som finns på området som har med persienner att göra.

Välj en handlare som ger service

Det är en bra idé att välja en handlare som erbjuder sig att komma ut och montera persiennerna på plats när du väl har valt ut de bästa tänkbara persiennerna till kontoret. Då får du dem uppsatta och klara på nolltid, och handlaren vet att de blir monterade på rätt sätt.

Skydda dig mot solens skadliga UV-strålar

8 apr 2019

solfilm

Solfilm på fönster. Kläder, solskyddsfaktor. Det finns en del saker man kan göra för att begränsa kroppens exponering mot solens UV-strålar. Det är välkänt att för mycket sol kan leda till en rad olika negativa konsekvenser för hälsan. Till exempel finns det en cancerrisk vid för stor exponering under långa perioder, och huden åldras snabbare.

Så vad kan man egentligen göra för att skydda sig? Här ger vi ett par exempel.

Håll dig i skuggan

Du behöver inte hålla dig i skuggan hela dagarna, givetvis. Om man vill begränsa mängden UV-strålning som kroppen utsätts för, är det bra att hålla sig under skydd de timmar på dagen som solen är som starkast (mellan 11 och 15, ungefär).

Barn kan vara särskilt känsliga. Således är det viktigt att skydda dem under dessa tider på dygnet, och inte låta dem exponeras av solens strålar i alltför hög utsträckning. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus över huvud taget.

Solfilm på fönster

Stora fönster i huset gör att solens strålar tittar in. Genom att sätta upp solfilm på dina fönster tar du udden av värmen och begränsar skadan som UV-strålar kan medföra. Det finns gott om modeller på marknaden, och du kan hitta solfilm som släpper in ljus reflekterar värme enligt dina preferenser. Vanligt är att man monterar dessa på utsidan, men det går även att montera dem på fönstrens insidor.

Det är bra att rådgöra med en butik innan du väljer en särskild produkt, eftersom solfilmens egenskaper kan skilja sig åt mycket. Om du vill prioritera begränsning av UV-strålning, kan du helt enkelt fråga efter det. Här kan du läsa mer om solfilm: solfilmfönster.se.

Täckande kläder

Att bära lätta, ljusfärgade plagg är ett gott skydd mot solen. Ha gärna en långärmad tröja och en kjol eller längre, lätta byxor som täcker benen. Ett effektivt plagg är en klassisk solhatt – och gärna en relativt bred sådan. Täckande kläder är särskilt viktigt för barnen.

Solskyddsfaktor

Det är svårt, eller i alla fall omständligt, att täcka hela kroppen med kläder. Där kläder inte täcker är det viktigt att vara noggrann med att applicera solskyddsfaktor. Köp en kräm med minst 20 SPF som inte bara skyddar mot UVA, utan även mot UVB-strålning. Detta för att minska risken för hudskador så gott det går. Var noga med att regelbundet applicera solskyddet under dagen. Speciellt efter ett bad.

SPF är en siffra som beskriver hur länge du kan vara i solen innan huden börjar brännas. Detta i förhållande till hur länge du hade kunnat vara i solen utan att ha applicerat något skydd. Om du använder en kräm med SPF 10 kan du alltså vara i solen i 150 minuter, om ditt pigment oskyddat klarar av 15 minuter i solen innan du blir bränd.

 

Vilket solskydd passar dig bäst?

12 nov 2018

Beroende på hur dina fönster ser ut, i vilka väderstreck de är och hur fasaden ser ut, kan olika solskydd vara bäst för dig. Därför går vi igenom några olika solskydd för fönster och beroende på hur din villa ligger, är det olika solskydd som passar bäst för olika fönster. När du funderar, gå gärna runt i olika villakvarter och kika på hur andra har gjort. Ofta får man inspiration genom att titta på andras villor.

Jalusier som går på skena

Har du fönster, till exempel mot väst och har en kvällssol som ligger på dina fönster och bländar er som är inne, kan man skaffa sig jalusier som går på skenor. Dem kan du dra för så lite eller mycket som du vill. Dessa jalusier är bra just om man inte vill ha helt fördragna solskydd, utan vill kunna se ut genom fönstret antingen upptill eller nertill på fönster.

Gardiner som du kan dra för

Vill du hellre ha helt fördraget framför fönstret är gardiner det bästa tänkbara. Du kanske vill mörklägga för att kunna se filmen riktigt bra på TV-skärmen, eller få det mörkt inomhus en stund. Har man ljusa och tunna gardiner, som man ser genom, kan man dra för dem och få insynsskydd på så sätt.

Persienner som är snygga

Ett annat sätt att mörklägga inomhus är att dra för persiennerna. Just persienner är något som effektivt mörklägger dina fönster och som skyddar mot insyn. Har du mörka eller ljusa persienner får du det mörkt, alternativt ljust i ditt rum när persiennerna är fördragna. Du vet väl att det finns snygga persienner med snygga mönster och som är perforerade och bildar snygga mönster inne i rummet när solen lyser på fönstren.

Rullgardin som är enkla fälla upp

I barnen rum är det oftast lättast att ha enkla rullgardiner som man bara med en enkel knuff med handen får att åka upp eller så drar man ner den. Det finns ju ljusa rullgardiner med aluminium som mörklägger lagom till ljusa sommarnätter då det är svårt för barnen att somna när det är så ljust ute.

Markiser som du kan fälla ner

Har man fönster, till exempel på övervåningen eller högt i huset där solen ofta ligger på och värmer upp rummen, är markiser de allra bästa som håller rummen svala. På nedre botten passar markiser och gör fasaden snygg. De gör nästan vilken koja som helst till finaste slottet. Markiserna andas lyx, och ramar in fönster som blir otroligt snygga med markiser. Läs mer om markiser som du kan skaffa i Sollentuna: http://www.markisersollentuna.se.

← Äldre inlägg