Bra Solskydd

Blogg

RSS

Snygga persienner i Stockholm

11 May 2023

Persienner i Stockholm är ett perfekt insynsskydd och skyddar också mot solen när man vistas inomhus. Byt ut gamla och slitna persienner mot nya och moderna.

Det finns många sorters gardiner och jalusier, men ska man vara riktigt ärlig är persienner en perfekt uppfinning. De är alltid aktuella och funktionella, och de behövs i hemmet för bekvämlighetens skull. Man kan vinkla dem för att hålla ljuset borta och för att undvika att nyfikna förbipasserande tittar in i rummet. Också krukväxterna mår bättre av att slippa stå i stekande sol hela dagen.

Under årens lopp har det funnits olika sorters nyanser och färger på persienner, även om vita har varit oftast förekommande. En vit persienn går ihop med alla andra färger och blir aldrig omodern. Däremot kan trådar och linor gå sönder och persienner kan också skadas om de är utsatta för blåst.

Skaffa nya persienner igen

De som tar bort sina gamla persienner för att ha panelgardiner, jalusier eller rullgardiner upplever ofta att de saknar något i fönstret. Då är det enkelt att skaffa nya persienner som både är snygga och fräscha. Man kan se ut genom persiennerna, och man kan följa med vad som händer utanför fönstret.

Med persienner i Stockholm kan man välja hur mycket insyn det ska vara. Ibland vill man öppna upp och ibland vill man vara privat. Reser man bort kan man vinkla persiennerna så att möbeltyger inte bleks. Det finns företag som är experter på persienner och de kommer gärna och mäter fönster och visar sitt sortiment.

Markiser för kunderna i Helsingborg

15 Sep 2022

Värmen och solen kan bli för mycket även för personer som älskar sådant väder. Ett sätt att sänka temperaturen i Helsingborg är att montera snygga markiser.

Anders hade haft sitt café i lite mer än åtta månader och lärt sig en hel del under tiden. En av de saker han insåg snabbt var att ena sidan av cafét låg så att solen stod på hela dagarna. Temperaturen blev hög inomhus, och under de varmaste dagarna märkte han att antalet sittande gäster minskade.

Att han behövde göra något åt det var uppenbart, men just då fanns inte finanserna och han bestämde sig för att härda ut och sätta upp fönsterfilm som var relativt tät på övre delen av fönstren. Han tänkte sig att senare beställa markiser. Han ville ha en mysig känsla, och första skyddsfilmen han valde gjorde rummet mörkare.

Markiser skapade mer utrymme

Redan då hade han kontaktat ett företag som sålde markiser i Helsingborg. Tillsammans med dem hade han tittat på flera olika möjligheter. Han fastnade till slut för en chokladbrun markis med en nedhängande kant där caféts namn skulle tryckas. När det var dags skulle han ringa och företaget skulle komma och sätta upp markiserna.

Markiserna var av sorten som kunde tas in och ut med en fjärrkontroll. Anders hade nämligen fått insikten att han kunde ha bord utanför. Markiserna som han valt skulle skydda gästerna både inne och ute. Samtidigt kunde han ta in markiserna under våren och hösten när många ville sitta och bli värmda av solen. Nu var det dags, så han plockade fram mobilen och ringde markisföretaget.

Skötselråd för elektriska markiser

24 Nov 2021

Markiser har återigen seglat upp som ett självklart val för villaägare som vill ha ett solskydd som ger det där lilla extra. Ett lilla extra som stavas estetik och som, numera, också stavas en god livslängd. Sett rent historiskt så har markiser kunnat lämna mer att önska gällande just det senare.

Hållbarheten har det varit lite si och så med. Vårt klimat har haft en påverkan i detta där själva stommen och alla mekaniska element gärna har rostat och gått sönder i samband med vår vinter. Här har en utveckling skett och markiserna idag är anpassade även med vårt nordiska klimat i åtanke. En teknisk utveckling har även skett sett till tyget som inte alls blir lika smutsigt och äckligt på det sätt som gårdagens markiser tenderade att bli.

Genom att välja markiser för villan så får man ett effektivt skydd mot solen och dessutom så får hela huset en snyggare, mer personlig, touch. Markiser adderar lyx och idag så ser man även att många modeller på marknaden kommer med en teknik som gör livet lite enklare. Du kan styra - fälla ut och dra in - dina markiser med hjälp av en fjärrkontroll eller via en smartphone där allt kan skötas genom en app. Detta innebär en ökad komfort och ett lite enklare liv där man som villaägare slipper hålla på att gå omkring och veva in sina markiser så fort solen bytt läge.

Anlita en elektriker vid elfel

Den ökade elektroniken är dock - precis som med exempelvis våra moderna bilar - också något känsligt. Det finns saker som kan gå sönder och ett råd är att ta sig an denna fråga preventivt. Genom att exempelvis i samband med våren anlita en elektriker i Stockholm för att kontrollera statusen så ger man sig själv en säker drift.

Samma sak gäller för övrigt om du skulle upptäcka att dina markiser inte går att styra via appen eller fjärrkontrollen: det ska åtgärdas av en behörig elektriker. El ska man inte hantera som lekman då det kan leda till fruktansvärda olyckor. Det handlar de facto inte om ett val: du måste låta en elektriker i Stockholm sköta reparationer av elektriska fel med dina markiser - eller en professionell installatör. Här finns en elfirma att kontakta vid behov: https://www.elektrikerstockholm.nu/

Rengör dina markiser efter vintern

Underhåll av markiser i övrigt är även det en viktig detalj i att ge dem en längre livslängd. Även om det tekniska utvecklingen, som sagt, har gått framåt så kommer du att behöva underhålla dina markiser. Vilket innebär att du ska rengöra tyget - något som är enkelt: ta fram en slang, spola av, gnugga med en mjukare borste och vanligt diskmedel, skölj av - och exempelvis olja in drivarmar och annan mekanik. Kort sagt: du gör ett litet jobb efter vintern och får genom detta markiser som håller i flera, flera år framöver och detta utan att tappa lystern. Markiser är ett bra val, men det är ett val som inte kommer helt utan framtida ansträngning.

Vad är mörkläggande lamellgardiner?

29 Oct 2021

Det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln bland alla gardiner, vilken ska man välja? När det gäller mörkläggande lamellgardiner så har dessa flera fördelar som kan vara värt att tänka på.

Ni har sedan länge tröttnat på att det kommer in så mycket ljus i tv-rummet där hemma. Det går knappt att se på tv utan att solen och ljuset kommer i vägen. Vad ni behöver införskaffa er är en rejäl och bra gardin som håller ljuset borta, och som samtidigt är snygga och passar in med resten av inredningen i hemmet. Det finns så mycket gardiner att välja på. Mörkläggande lamellgardiner kanske kan vara någonting för er? Lamellgardiner är en gardin som består av flera långa remsor, nästan som vanliga persienner. Men dessa remsor går på horisontalen istället för vertikalen.

Mörkläggande lamellgardiner skyddar mot både solljus och insyn från grannar

På grund av hur dessa remsor sitter så är de väldigt bra på att hålla ute oönskat solljus. Oavsett om man ska kika på en film eller bara vill dämpa ljuset lite, så är mörkläggande lamellgardiner väldigt praktiskt. Gardinerna skyddar även mot insyn, ifall det är så att man har grannar väldigt tätt inpå sig. Har man ett hus med väldigt stora samt många fönster på rad, så passar sig en lamellgardin väldigt väl. Den är enkel att dra för och räcker till flera fönster. Dessa gardiner är enkla att montera upp och det följer ofta med allting som behövs för att sätta upp dem.

Synas för kunder

23 Mar 2021

När man vandrar genom en stad så kan man se en mängd av markiser utanför diverse butiker, restauranger, hotell och övriga företag. Oftast har de företagets färg och logga för tydlighet.

Ett sätt att synas lite extra och att göra sina skyltfönster extra attraktiva, är att pryda dem med markiser. Man kan välja en färg som passar till företaget och även pryda markisen med företagets namn eller logga. För kunder blir det då lättare att se var butiken, restaurangen eller företaget finns. Men det är även ett sätt att göra reklam för sig. Även om man inte är medveten om vad man ser under sin promenad i stan, så kommer man till slut minnas att man har sett namnet på en markis. Bättre marknadsföring kan man inte få ute på stan.

Skydda sina varor

När man ska skaffa markis i Göteborg så har man flera val att göra. Förutom färg och form så ska man besluta sig för varför man ska ha markisen. Om man vill använda den som marknadsföring enbart så kan man välja en lite mindre markis med detaljer och rundad form, som kanske bara går en kort bit utanför fasaden. Men om man har ett kafé, restaurang eller dylikt så kanske man även vill nyttja markisen som ett tak över uteserveringen vid regn. Då kan man istället välja en markis som sträcker sig längre ut från fasaden och som enkelt går att fälla in, under nattetid eller om det blåser starka vindar någon dag.

Solskydd för fönster

16 Sep 2020

Persienner används bland annat för att mörklägga ett rum eller få ett behagligare ljus inomhus när solen ligger på. Det är också ett ypperligt sätt att begränsa insynen till bostaden.

Solen! Den härliga källan till energi och D-vitamin! Vårens första värmande strålar är lika härliga som de andra årstidernas solsken. Att, för en stund, vända upp ansiktet mot solen och tanka både energi och D-vitamin är underbart! Ibland kan man dock tycka att solljuset är för starkt, till exempel inomhus, och vilja begränsa ljusstyrkan. Bland annat kan solstrålarna bleka möbler, mattor, tavlor och golv. Skärmar för datorer och tv kan också vara svåra att se på när solens strålar lyser in. Sådana gånger behöver man något som kan mörka ner mer i rummet. Det finns flera olika varianter för mörkläggning, såsom rullgardiner eller persienner. Att välja en persienn är ett smidigt alternativ som går att montera antingen inuti fönstret eller på utsidan.

Persienner är en gammal innovation

Persienner, eller jalusier som de också kan kallas, är ingen nyskapelse. Faktum är att båda orden persienn och jalusi blev belagda i svenska språket redan 1771. Persiennerna har emellertid gått en modern utveckling till mötes, och ett tillval man kan göra är att ha motorstyrda persienner. Det finns också flervalsalternativ när det gäller materialval för persienner. Vilket material man än väljer, antingen trä, aluminium eller plast, så gör man det efter tycke och smak. Utöver det får man också fundera på vilken typ av persienn som fungerar bäst för fönstret. Det finns två sorter man kan välja mellan, antingen mellanliggande eller frigående. Mellanliggande persienner ligger mellan fönsterglasen, medan frihängande persienn hänger på insidan av fönstret. Har man till exempel treglasfönster får man lägga persiennen utanpå.

Fördelar med persienner

Fler anledningar till att montera in persienner är exempelvis att minska insynen i bostaden. Ibland vill man vinkla bort världen utanför en stund och bara få vara sig själv hemma i sin egen lugna oas. Andra fördelar, förutom tidigare nämnda, som bland annat att undvika solblekta möbler, är att man får det lite svalare inomhus när solen ligger på heta sommardagar. Använder man de motorstyrda persiennerna kan man även få det att se ut som att någon är hemma när man faktiskt är bortrest. Beroende på hur man vinklar persiennerna kan man också styra ljuset. Om man vinklar dem uppåt får man ett mjukt ljus inomhus och när man vinklar dem neråt så blir det mörkare.

Smarta lösningar för dina fönster

5 Aug 2020

Skillnaden mellan en ombonad och mysig miljö är oftast gardiner. Utan gardiner kan det bli kallt. Det gardiner gör är att mjuka upp ljuset från fönstret och strila det fint genom rummet.

Men det är inte bara för ljusets skull gardiner är viktiga. Det är också som insynsskydd, som mörkläggning. Många har persienner istället och de fyller de funktionerna, men det finns alternativ till det. Plisségardiner kan man anpassa till sina fönster precis som man vill och fungerar som ett alternativ till persienner. Köp måttbeställda gardiner till dina fönster. Det finns modeller som dras uppifrån och ner eller nerifrån och upp, eller både och. Helt beroende på hur dina behov ser ut. Vill du fästa gardinen på väggen? På själva fönstret? Mät upp höjd och bredd, upptill och nertill, för säkerhets skull, och skicka in dina mått. Sen är det bara att enkelt montera upp din gardin.

Flexibel lösning

Det finns många fönstermodeller och en del kan vara lite kluriga att sätta in persienner i. Plisségardiner finns för asymmetriska fönster. Till exempel till skråfönster eller trekantiga fönster. Flexibiliteten att kunna dra gardinerna nerifrån och upp och därmed skapa insynsskydd på nedre delen av fönstret samtidigt som man släpper in ljuset uppifrån är en annan fördel med plisségardiner kontra persienner, till exempel i uterum. Det finns stor frihet att skapa sina alldeles personliga gardiner i fråga om färg och storlek. Är det mörkläggning man vill åt, kan man välja en mer opak och mörkare gardin som effektivt stänger ute sommarljuset på natten. Vill man bara ha lite insynsskydd kan man ha en ganska transparent och ljus färg som också släpper igenom en del ljus.

Kombinera efter just dina behov

Om man redan har traditionella gardiner till sina fönster, kan man komplettera med plisségardiner för att få optimal flexibilitet. De traditionella gardinerna kanske hänger där mest för att rama in fönstret och ger kanske inte det insynsskydd man vill. Eller så mörklägger de inte i den utsträckning man har behov för. Och ibland behöver man bådadera. Mät upp storlek och välj färg och material och beställ, det kommer att göra hela ditt hem mer funktionellt och anpassat för dina behov. Färgerna och tygerna är många så det kan snarare blir svårt att välja än att det inte finns det du vill ha. Kombinera ton i ton eller med skarpa kontraster, det är helt och hållet din lust och smak som styr. Valet är ditt!

Håll dig sval med bra solskydd

2 Jul 2020

När sommaren kommer och man är ute i solen så är det viktigt att skydda sin hud. Med ett bra solskydd så minskar du risken för brännskador och hudcancer men kan ändå njuta av det fina vädret.

Det är lätt att lockas av en brunbränd sommarkropp; i dagens samhälle är det vår bild av en fräsch person med ett starkt välmående och ett gott humör. En brunbränd person tycks ofta glad, och det är klart - en glad person är ju utomhus mycket och då blir man brun. Looken har blivit ett skönhetsideal som många jagar. På sommaren flockas vi till stränderna så fort solen tittar fram. Vi solbadar flitigt för att nå den där bruna kroppen. Många blir bruna utan komplikationer, men många bränner också sönder sin kropp och ytterligare en grupp drabbas faktiskt av hudcancer. Därför är det så oerhört viktigt att skydda sig med ett bra solskydd.

Solskydd förebygger hudcancer

Enligt Cancerfonden är hudcancer den näst vanligaste formen av cancer bland män och kvinnor i Sverige. Sjukdomen är till viss del ärftlig, men solens ultravioletta strålar ökar också risken för att drabbas. Av den anledningen är det mycket viktigt att skydda sig när man är ute i solen. Man kan ta till olika typer av solskydd, såsom solkräm eller speciella kläder.

En annan typ av solskydd är det som vi kan sätta upp i anslutning till vår bostad; till exempel markiser, rullgardiner och persienner. Då kan du skydda dig när du sitter på din uteplats, och genom att rulla ner en terassmarkis skapar du dig i princip ett uterum. Du håller dessutom dina rum inomhus svala och sköna!

Sval och skön skugga

Ibland slår den extrema hettan till även i Sverige. När temperaturen stiger till grader vi inte är vana vid att uppleva så kan det kännas nästan outhärdligt. Det går inte att sova på grund av att det är så varmt och det finns ingenstans att fly från värmen. Det är dock inte helt sant. Med solskydd kan du hålla dig i skuggan där det är svalt och behagligt. Med hjälp av ordentliga mörkläggningsgardiner kan du dessutom totalt mörklägga ditt sovrum. Detta skyddar också från värmen. Låt rullgardinerna vara nedrullade när solen ligger på. På så vis hindrar du värmen från att ta sig in i rummet genom fönstret och du får ett lite svalare sovrum. Det finns solskydd för alla olika preferenser!

Skaffa funktionella och snygga gardiner!

17 Jun 2020

Under den tid på året som ljuset alltid finns närvarande behöver vi mörklägga runt omkring oss för att kunna sova bra. Men kan man verkligen få tag i snygga, stilrena och funktionella gardiner?

Man kan faktiskt göra det. Är du ute efter ett par gardiner som har bra funktioner och kan mörklägga i sovrummet och som samtidigt är snygga och ger rummet en härlig inredningsdetalj? Det behöver inte bara vara tråkiga persienner i ett sovrum för att skydda mot oönskat ljusinsläpp. Det finns många härliga mörkläggningsgardiner som inte bara är svarta och för att vara ärlig, ganska trista. Välj en mörkläggningsgardin som både är snygg och ger det mörker som du är ute efter. För att kunna sova bra så behöver de allra flesta ha det relativt mörkt runt omkring sig. Men det är inte särskilt lätt under den tiden av året då solen i stort sett alltid visar sig.

Olika typer av mörkläggningsgardiner

Det finns lite olika typer av gardiner för mörkläggning att välja på. Antingen kan man välja en sådan modell som inte släpper igenom något ljus överhuvudtaget. Eller så kan man välja en variant som släpper igenom ett visst ljus men ändå bara lite grann. Beroende på vad man är ute efter så kan man välja antingen en enfärgad variant av gardin eller en med mönster. En mörkläggningsgardin ser inte så särskilt annorlunda ut mot en vanlig gardinlängd. De är lika i mycket bara med den avvikelsen att de är tjocka och inte släpper igenom något oönskat ljus i rummet. På så vis syns det inte att de är mörkläggningsgardiner utan de ser helt enkelt ut som alldeles vanliga sådana.

Gardiner i olika längder

För det mesta så kommer dessa typer av gardiner i färdigsydda längder som man sedan får fålla upp själv hemma till den önskade längden man vill ha. Alla fönster ser olika ut och det är faktiskt inte särskilt snyggt med för långa gardiner som ligger och släpar i golvet. Det är inte så svårt att göra själv, men om man absolut inte vill eller kan göra det själv så kan man lämna in sina gardiner till en syaffär som ordnar det åt en. Njut av vackra gardiner samtidigt som ljuset utanför inte kommer in och stör nattsömnen eller varför inte dagsömnen. Många människor väljer idag att arbeta nattetid och sover därför på dagen, då vore väl dessa underbart vackra mörkläggningsgardiner en väldigt bra investering, eller hur?

Behöver du nya persienner i Stockholm?

7 Jan 2020

Letar du efter nya persienner i Stockholm? Snart är det dags för att hänga upp de slags solskydd som vi gillar och som är en del av inredningen i våra hem. Behöver du persienner av aluminium, trä, plast eller tyg? Beroende på vilket material som du väljer, får du olika effekter och utseende på fönster.

Så vilka önskar du dig persienner med mönster, kan du få det, eller i valfri färg. Då kan du få det också. De tråkiga aluminiumpersiennerna i en tråkig ljusggrå färg är endast ett minna blott – om det inte är så att du önskar dig just det, förstås.

Persienner en del av inredningen

Ser du till att skaffa dig riktigt snygga persienner blir de en snygg inredningsdetalj. Då behöver du inga gardiner, utan det räcker med snygga persienner. Persiennerna är också de mest effektiva solskydd som du kan skaffa dig. Inget annat täcker för fönstret så bra som persienner. Särskilt om det är så att man har blommor som står i fönstret. Står de oskyddade på fönsterbrädan, blir de stekheta. De kan utsättas för över 50-60 grader Celsius om de inte får något skydd. Istället för blommande växter, får du stekta blommor. Och blommor och växter i allmänhet är det som ger oss livsviktigt syre. Vi är helt enkelt beroende av växterna.

Du kan få personlig persiennleverantör

Vill man, kan man få en personlig leverantör som kommer hem till dig och inspekterar fönster och ger dig råd och tips om hur man kan göra för att få det bästa solskyddet för just dina fönster. Du kan till exempel googla "persienner Stockholm" så får du tips av Googles sökmotor om var i Stockholm som du kan få bra persienner. Om du sedan tar kontakt med några av dem så kan du jämföra deras priser med varandra och ta reda på vilka tjänster som skiljer dem åt. När man pratar med några av deras säljare, märker man snabbt vilken inställning som de har mot sina kunder.

Välj persienner beroende på funktion

Man kan välja persienner som specifikt håller borta solens hetta. Väljer man till exempel vita persienner mot utsidan och mörka persienner mot insidan, behåller man svalkan inomhus. Passar till exempel bra i sovrum, där man ändå behöver behålla mörkret när man ska sova. Att välja vitt i sovrum är inte så bra när man ska sova. Vitt återreflekterar ju ljus och gör så att ljuset förmeras. Då kanske man hellre vill ha mindre ljus och svalka i sovrummet i stället.

Fördelar med att motorisera markisen

2 Jan 2020

Markiser kan ha flera smidiga funktioner. Vi tittar närmare på fördelar med att motorisera markisen. 

  • Betydligt enklare – Slipp tunga veven

Alternativet mot att ha motoriserad markis är att använda vev när den ska upp eller ner. Att veva upp en hel terrassmarkis kräver en del kraft. Har man problem med händer, armar eller axlar kan detta bli problem. Detsamma gäller om man inte har styrkan som krävs. 

Genom att motorisera markisen behövs inte längre någon muskelkraft. Tryck på fjärrkontrollen när markisen ska upp eller ner. Det enda man behöver lägga fokus på är att inte tappa bort fjärrkontrollen. 

  • Säkrare – med sol- och vindautomatik

Att välja motordriven markis är första steget för att göra det bekvämare och enklare. Nästa steg är att välja modeller som har sol- och vindautomatik. Det betyder att markisen känner av vad det är för väder och anpassas utifrån det. Är det exempelvis mycket blåsigt kommer den automatiskt dras in för att inte skadas i vinden. När det sedan blåser mindre och solen kommit fram kommer även markisen automatiskt köras ut. 

Genom att ha motoriserat alternativ skapas därmed en säkerhet att inte markisen är utdragen när man åker till jobbet och sedan skadas av kraftig vind medan man är borta. 

Finns även nackdelar – som med allt

  • Kräver servicetekniker vid problem

Även om markiser med manuell vev kan krångla så är det ofta enkel mekanisk konstruktion. Det betyder att man generellt kan ordna det mesta själv. Följ instruktionerna gällande uppsmörjning och underhåll så klarar du det mesta utan någon servicetekniker. 

Är det problem med en motoriserad markis kan däremot servicetekniker behöva bokas. Det är elektronik och motorik som gör det mer komplicerat att reparera. Det är extra viktigt att ha garanti på utfört arbete och att man sparar garantin under garantitiden. 

  • Dyrare

Att automatiserade och motoriserade markiser är dyrare än modellerna med vev är inte oväntat. Man får mer bekvämlighet men får även betala för detta. Här får man helt enkelt ställa olika prisnivåer mot varandra och olika funktioner. 

Tänk även framåt. Idag kanske du inte bryr dig i att veven behöver användas. Men hur ser förutsättningarna ut om 10 år? Är det bara ni som ska sköta markisen eller finns fler i bostaden som ska klara av det?

Enklaste sättet att få en helhetsbild över utbud och funktion är att besöka en lokal återförsäljare med så kallade showrooms, utställningar där olika modeller kan testas.

Läs mer eller hitta dina nya markiser här: https://www.markisersödertälje.se

Skaffa "tak" över altanen

27 Jul 2019

Markiser är egentligen de enda slags solskydd som är kompletta. Dem kan du dra över din altan eller balkong precis som du önskar. De håller hela fönstret och altanen skuggiga och svala. Och de håller inte altanerna bara svala under sommarmånaderna, på hösten håller de altanen varm, om man installerar infraröd värme, eller har någon värmekälla på altanen. Då kan du sitta många höstkvällar utomhus och slipper frysa. Numera ser vi olika slags markiser på marknaden som är utformade så att du kan välja själv hur du vill använda den. Har du bara en markis över altanen har du ett hemtrevligt ställe som du kan bjuda in familj, släkt och vänner att vistas och umgås med dig i framtiden.

Sidomarkiser

Numera finns det sidomarkiser som du monterar vid sidan av altanen. När du sedan drar ut den, har du ett effektivt vindskydd. När du inte vill ha det längre, kan du dra in den i sin kassett igen och du slipper förvara vindskyddet som ofta tar stor plats. Vindskyddet gör så att du slipper den kalla nordvinden och med hjälp av vindskyddet kan du sitta utomhus under längre tid in på höstarna. Vi behöver ju ofta skydd för att kunna förlänga utomhusvistelserna i vår kalla Nord. Att skaffa en sidomarkis är det bästa skyddet mot den kalla vinden.

Takmarkiser

En takmarkis, kan du till exempel skaffa till pergola. Har du skaffat en fin pergola till din trädgård, där du kan låta kklängerväxter och allehanda fina blommor pryda den, blir den ett mysigt uteställe där du kan hänga upp din hängmatta, placera matbord och stolar under, om du vill kunna sitta i trädgården, omgärdad av pergolan. Om du då sätter på en takmarkis på pergolan får du ett jättefint ställe där du kan sitta ute och njuta av sommaren.

Fönster markiser

De vanligaste markiserna är fönstermarkiser, som vi nog alla har sett på restaurang- och hotellfönster. De markiserna är ju sådana markiser som samtidigt förhöjer utseendet på fasaden. De förvandlar bogstavligt talat vilken koja som helst till ett riktigt slott. Här kan man förhöja fasaden med hjälp av val av färger och former på markiserna. Om du bor i Stockholm och letar efter snygga markiser kan du alltid börja med att googla "markiser Stockholm" så du hittar till en bra markishandlare. Där lär du få adresser till flera och det är bara att besöka någon av dem. Låt dig sedan inspieraras till en fin fasad i sommar.

Årets nyheter om fönstermarkiser

12 Jul 2019

Att det finns markiser i alla möjliga former (korgmarkiser och raka markiser) och färger är väl knappast någon nyhet. Däremot finns det andra nyheter när det kommer till utvecklingen av markiser. Vi ser allt flera automatiserade markiser och att markiserna blir allt större. Här ser vi också ett större utbud av markiser och för andra funktioner. Det finns förtuom terrassmarkiser (sedvanliga markiser som täcker för solen på altaner och terrasser) även sidomarkiser som fungerar som vindskydd, och takmarkiser som solskydd på till exempel en pergola. Det finns numera även särskilda fönstermarkiser, så kallade screenmarkiser. De täcker verkligen för hela fönstret, men gör det möjligt att se ut genom fönstret. 

Markiser med fjärrkontroll

I och med att markiserna blir allt större, behöver de manövreras med hjälp av till exempel en fjärrkontroll. Det gör att du enkelt trycker på fjärrkontrollen för att fälla ner dem eller dra upp dem. Du behöver inte gå i närheten av fönstret eller terrassen, altanen eller balkongen utan kan göra detta var som helst i bostaden. Du behöver inte veva dem, som man annars gjorde på terrassmarkiserna. Har du valt terrassmarkiser i ett mycket hållbart tyg behöver du heller inte vevas in när det regnar. Möjligen är det bra om du tar in dem till vintern.

Markiser som är genomsiktliga

De nya slags fönstermarkiser som finns ute på marknaden nu, är genomsiktliga, inte genomskinliga, men bara nästan. Med termen genomsiktliga innebär det att du har full utsikt ut, men inte utifrån och in. Markiserna täcker inte för fönstret så att du känner dig isolerad, utan släpper in tillräckligt med ljus, men skyddar mot insyn. Väljer du markiser i Stockholm kan du få markiser som kommer hem till dig med en montör som ser till att markiserna blir monterade på rätt sätt.

Markiser som underhålls håller länge

Markiser som sitter uppe oavsett väder och vind, håller längre om de rengörs regelbundet. Markiserna kan drabbas av fukt och alger om man inte rengör dem. Man kan låta hela markisen fällas ut och rengöra med vanlig grön såpa och en borste med ett långt skaft. Sedan kan man tvätta med vatten, men inte med högtryckstvätt då den kan förstöra väven i markiserna. Låt sedan hela markisen torka ut innan den fälls ihop igen. Om man ser till att tvätta sina markiser med jämna mellanrum så håller de längre. Skulle de mot förmodan gå sönder kan man få reparation av den handel där man köpte dem.

Viktigt med bra arbetsmiljö på jobbet

3 Jun 2019

Alla som arbetar, vet att en bra arbetsmiljö är mycket viktig. Det är ju ändå på en arbetsplats som arbetarna vistas den mesta tiden av sitt liv. Någon som arbetar heltid vistas på en arbetsplats åtta timmar om dygnet, fem av veckans alla dagar, under ungefär 220 dagar på ett år, och ungefär 7000 dagar under en livstid. Det är många timmar som vi vistas på en arbetsplats, någonstans i Sverige. Många arbetar på ett kontor, eller en mottagning, och hur arbetsmiljön ska vara på en arbetsplats har Arbetsmiljöverket utarbetat kriterier som alla arbetsgivare bör följa. Här ställs stora krav på belysning, ventilering, städning – och även solskydd. Jo, så är det. Arbetsmiljöverket tycker att man som arbetsgivare ska se till att det finns ett solskydd på arbetsplatsen. Så här skriver de på sin hemsida:

Arbetsplatser vända mot fönster bör ha någon form av solskydd, till exempel markiser.

En arbetsplats bör vara alldeles lagom

Det är ju så med vår kultur att vi gillar allt som är lagom. Den bästa arbetsplatsen är den som är lagom sval, lagom ljus, lagom med solinsläpp, eller lagom varm. Här är även den mentala arbetsmiljön viktig; alla ska vara inkluderade, ingen ska vara utanför, alla ska få vara med och bestämma hur det ska vara på arbetsplatsen. Och märk väl ska arbetsplatsen ha någon form av solskydd, enligt lagen. Därför bör alla arbetstgivare skaffa markiser till sina arbetsplatser. Särskilt gäller detta där man samlar sina kunder på sina restauranger och hotell. På sådana arbetsplatser behöver ju både kunderna och arbetarna en sval inomhusmiljö, vilket man bara får mer hjälp av markiser för fönster när det är mycket sol. 

Markiser som justeras automatiskt

Det går mycket bra att skaffa sig markiser som justeras och går upp och ner och som är justerbara genom rösten. Man pratar med sina markiser och säger till dem att fällas ner eller upp som passar bäst den tiden på dygnet. Det innebär att de antingen går på motor med hjälp av el och som manövreras antingen med hjälp av en fjärrkontroll eller med röststyrning.

Markiser för fönster får då en behändig manövrering för alla som vill skydda sina fönster och därmed skyddar arbetsmiljön från att bli överhettad på grund av solen.

Alla som arbetar på en solskyddad arbetsplats får en mycket bättre miljö. Och sådana saker är mycket viktiga för alla arbetsgivare då man får arbetare som orkar jobba längre och bättre. Här kan man läsa mer om markiser i Stockholm.

Tänk på bilen när du skaffar solskydd

30 May 2019

Det är viktigt med solskydd nu när det blir en varm sommar. Och även om sommaren kanske inte är så varm som vi kanske önskar oss så behöver vi ändå skydd mot solens skadliga strålar. Här tänker vi på skadliga UV-strålar som vi alla behöver skyddas från. Tänk på bilen när du skaffar dig bra solskydd. Det är lika viktigt som att skaffa solskydd till bostaden, om inte viktigare. När du kör bil, riskerar du både din egen och dina medpassagerars hälsa och väl och ve om du inte har riktigt bra solfilm som skyddar dig när du kör bilen. Solfilm till bilens rutor blir då en riktig livräddare.

Många tror solfilm gör rutorna mörka

Det finns alla slags solfilmer till bilarna numera. Du kan välja mellan att antingen ha helt osynlig solfilm som bara skyddar mot solens skadliga UV-strålar, till helt mörka som gör rutorna nästan helt svarta och som samtidigt skyddar mot insyn, och så alla nyanser där emellan. På så sätt kan du få det slags solskydd som du önskar till din bil. Dessutom skyddar solfilmen från att det blir för hett inne i bilen, så vill du skydda småbarn, husdjur eller de vuxna i bilen mot hettan som det kan bli inne i en bil som står parkerad utomhus. Det är endast i garage som bilen kan förbli sval under varma soldagar. Det hjälper inte att bilen står i skugga under så varma soldagar för att man ska kunna lämna småbarn eller husdjur i bilen. Värmen stiger oböhörligt i bilen i alla fall. Då är det bra riktigt bra solfilm som gör att det inte blir för varmt i bilen.

Montera solfilm eller ha bilen i verkstad

Vad är bäst, att antingen själv montera solfilmen på bilens rutor, eller köra med den till en verkstad och låta mekanikerna fästa solfilmen inuti bilens fönster? Det där är en smaksak. Är man van vid att hantera solfilmer och annan plast med lim på insidan så kan man mycket väl göra det själv. Då börjar man upptill på bilens fönster och rullar sakta ner solfilmen medan man ser till så att solfilmen limmas fast på rutan och inte bildar veck eller skrynkla på rutan. Är man inte så van vid att göra det själv och känner sig osäker är det bäst att låta en erfaren mekaniker lägga på solfilmen på rutorna. Det kan vara svårt när det är så stora bilrutor som det är på fram- och bakrutan. Då behöver man vara minst två som monterar den, om man ska göra det själv. En erfaren mekaniker gör det själv och på mindre än en kvart. Läs mer här.

← Äldre inlägg