Bra Solskydd

Blogg

Behöver du nya persienner i Stockholm?

7 jan 2020

Letar du efter nya persienner i Stockholm? Snart är det dags för att hänga upp de slags solskydd som vi gillar och som är en del av inredningen i våra hem. Behöver du persienner av aluminium, trä, plast eller tyg? Beroende på vilket material som du väljer, får du olika effekter och utseende på fönster.

Så vilka önskar du dig persienner med mönster, kan du få det, eller i valfri färg. Då kan du få det också. De tråkiga aluminiumpersiennerna i en tråkig ljusggrå färg är endast ett minna blott – om det inte är så att du önskar dig just det, förstås.

Persienner en del av inredningen

Ser du till att skaffa dig riktigt snygga persienner blir de en snygg inredningsdetalj. Då behöver du inga gardiner, utan det räcker med snygga persienner. Persiennerna är också de mest effektiva solskydd som du kan skaffa dig. Inget annat täcker för fönstret så bra som persienner. Särskilt om det är så att man har blommor som står i fönstret. Står de oskyddade på fönsterbrädan, blir de stekheta. De kan utsättas för över 50-60 grader Celsius om de inte får något skydd. Istället för blommande växter, får du stekta blommor. Och blommor och växter i allmänhet är det som ger oss livsviktigt syre. Vi är helt enkelt beroende av växterna.

Du kan få personlig persiennleverantör

Vill man, kan man få en personlig leverantör som kommer hem till dig och inspekterar fönster och ger dig råd och tips om hur man kan göra för att få det bästa solskyddet för just dina fönster. Du kan till exempel googla "persienner Stockholm" så får du tips av Googles sökmotor om var i Stockholm som du kan få bra persienner. Om du sedan tar kontakt med några av dem så kan du jämföra deras priser med varandra och ta reda på vilka tjänster som skiljer dem åt. När man pratar med några av deras säljare, märker man snabbt vilken inställning som de har mot sina kunder.

Välj persienner beroende på funktion

Man kan välja persienner som specifikt håller borta solens hetta. Väljer man till exempel vita persienner mot utsidan och mörka persienner mot insidan, behåller man svalkan inomhus. Passar till exempel bra i sovrum, där man ändå behöver behålla mörkret när man ska sova. Att välja vitt i sovrum är inte så bra när man ska sova. Vitt återreflekterar ju ljus och gör så att ljuset förmeras. Då kanske man hellre vill ha mindre ljus och svalka i sovrummet i stället.

Fördelar med att motorisera markisen

2 jan 2020

Markiser kan ha flera smidiga funktioner. Vi tittar närmare på fördelar med att motorisera markisen. 

  • Betydligt enklare – Slipp tunga veven

Alternativet mot att ha motoriserad markis är att använda vev när den ska upp eller ner. Att veva upp en hel terrassmarkis kräver en del kraft. Har man problem med händer, armar eller axlar kan detta bli problem. Detsamma gäller om man inte har styrkan som krävs. 

Genom att motorisera markisen behövs inte längre någon muskelkraft. Tryck på fjärrkontrollen när markisen ska upp eller ner. Det enda man behöver lägga fokus på är att inte tappa bort fjärrkontrollen. 

  • Säkrare – med sol- och vindautomatik

Att välja motordriven markis är första steget för att göra det bekvämare och enklare. Nästa steg är att välja modeller som har sol- och vindautomatik. Det betyder att markisen känner av vad det är för väder och anpassas utifrån det. Är det exempelvis mycket blåsigt kommer den automatiskt dras in för att inte skadas i vinden. När det sedan blåser mindre och solen kommit fram kommer även markisen automatiskt köras ut. 

Genom att ha motoriserat alternativ skapas därmed en säkerhet att inte markisen är utdragen när man åker till jobbet och sedan skadas av kraftig vind medan man är borta. 

Finns även nackdelar – som med allt

  • Kräver servicetekniker vid problem

Även om markiser med manuell vev kan krångla så är det ofta enkel mekanisk konstruktion. Det betyder att man generellt kan ordna det mesta själv. Följ instruktionerna gällande uppsmörjning och underhåll så klarar du det mesta utan någon servicetekniker. 

Är det problem med en motoriserad markis kan däremot servicetekniker behöva bokas. Det är elektronik och motorik som gör det mer komplicerat att reparera. Det är extra viktigt att ha garanti på utfört arbete och att man sparar garantin under garantitiden. 

  • Dyrare

Att automatiserade och motoriserade markiser är dyrare än modellerna med vev är inte oväntat. Man får mer bekvämlighet men får även betala för detta. Här får man helt enkelt ställa olika prisnivåer mot varandra och olika funktioner. 

Tänk även framåt. Idag kanske du inte bryr dig i att veven behöver användas. Men hur ser förutsättningarna ut om 10 år? Är det bara ni som ska sköta markisen eller finns fler i bostaden som ska klara av det?

Enklaste sättet att få en helhetsbild över utbud och funktion är att besöka en lokal återförsäljare med så kallade showrooms, utställningar där olika modeller kan testas.

Läs mer eller hitta dina nya markiser här: https://www.markisersödertälje.se

Skaffa "tak" över altanen

27 jul 2019

Markiser är egentligen de enda slags solskydd som är kompletta. Dem kan du dra över din altan eller balkong precis som du önskar. De håller hela fönstret och altanen skuggiga och svala. Och de håller inte altanerna bara svala under sommarmånaderna, på hösten håller de altanen varm, om man installerar infraröd värme, eller har någon värmekälla på altanen. Då kan du sitta många höstkvällar utomhus och slipper frysa. Numera ser vi olika slags markiser på marknaden som är utformade så att du kan välja själv hur du vill använda den. Har du bara en markis över altanen har du ett hemtrevligt ställe som du kan bjuda in familj, släkt och vänner att vistas och umgås med dig i framtiden.

Sidomarkiser

Numera finns det sidomarkiser som du monterar vid sidan av altanen. När du sedan drar ut den, har du ett effektivt vindskydd. När du inte vill ha det längre, kan du dra in den i sin kassett igen och du slipper förvara vindskyddet som ofta tar stor plats. Vindskyddet gör så att du slipper den kalla nordvinden och med hjälp av vindskyddet kan du sitta utomhus under längre tid in på höstarna. Vi behöver ju ofta skydd för att kunna förlänga utomhusvistelserna i vår kalla Nord. Att skaffa en sidomarkis är det bästa skyddet mot den kalla vinden.

Takmarkiser

En takmarkis, kan du till exempel skaffa till pergola. Har du skaffat en fin pergola till din trädgård, där du kan låta kklängerväxter och allehanda fina blommor pryda den, blir den ett mysigt uteställe där du kan hänga upp din hängmatta, placera matbord och stolar under, om du vill kunna sitta i trädgården, omgärdad av pergolan. Om du då sätter på en takmarkis på pergolan får du ett jättefint ställe där du kan sitta ute och njuta av sommaren.

Fönster markiser

De vanligaste markiserna är fönstermarkiser, som vi nog alla har sett på restaurang- och hotellfönster. De markiserna är ju sådana markiser som samtidigt förhöjer utseendet på fasaden. De förvandlar bogstavligt talat vilken koja som helst till ett riktigt slott. Här kan man förhöja fasaden med hjälp av val av färger och former på markiserna. Om du bor i Stockholm och letar efter snygga markiser kan du alltid börja med att googla "markiser Stockholm" så du hittar till en bra markishandlare. Där lär du få adresser till flera och det är bara att besöka någon av dem. Låt dig sedan inspieraras till en fin fasad i sommar.

Årets nyheter om fönstermarkiser

12 jul 2019

Att det finns markiser i alla möjliga former (korgmarkiser och raka markiser) och färger är väl knappast någon nyhet. Däremot finns det andra nyheter när det kommer till utvecklingen av markiser. Vi ser allt flera automatiserade markiser och att markiserna blir allt större. Här ser vi också ett större utbud av markiser och för andra funktioner. Det finns förtuom terrassmarkiser (sedvanliga markiser som täcker för solen på altaner och terrasser) även sidomarkiser som fungerar som vindskydd, och takmarkiser som solskydd på till exempel en pergola. Det finns numera även särskilda fönstermarkiser, så kallade screenmarkiser. De täcker verkligen för hela fönstret, men gör det möjligt att se ut genom fönstret. 

Markiser med fjärrkontroll

I och med att markiserna blir allt större, behöver de manövreras med hjälp av till exempel en fjärrkontroll. Det gör att du enkelt trycker på fjärrkontrollen för att fälla ner dem eller dra upp dem. Du behöver inte gå i närheten av fönstret eller terrassen, altanen eller balkongen utan kan göra detta var som helst i bostaden. Du behöver inte veva dem, som man annars gjorde på terrassmarkiserna. Har du valt terrassmarkiser i ett mycket hållbart tyg behöver du heller inte vevas in när det regnar. Möjligen är det bra om du tar in dem till vintern.

Markiser som är genomsiktliga

De nya slags fönstermarkiser som finns ute på marknaden nu, är genomsiktliga, inte genomskinliga, men bara nästan. Med termen genomsiktliga innebär det att du har full utsikt ut, men inte utifrån och in. Markiserna täcker inte för fönstret så att du känner dig isolerad, utan släpper in tillräckligt med ljus, men skyddar mot insyn. Väljer du markiser i Stockholm kan du få markiser som kommer hem till dig med en montör som ser till att markiserna blir monterade på rätt sätt.

Markiser som underhålls håller länge

Markiser som sitter uppe oavsett väder och vind, håller längre om de rengörs regelbundet. Markiserna kan drabbas av fukt och alger om man inte rengör dem. Man kan låta hela markisen fällas ut och rengöra med vanlig grön såpa och en borste med ett långt skaft. Sedan kan man tvätta med vatten, men inte med högtryckstvätt då den kan förstöra väven i markiserna. Låt sedan hela markisen torka ut innan den fälls ihop igen. Om man ser till att tvätta sina markiser med jämna mellanrum så håller de längre. Skulle de mot förmodan gå sönder kan man få reparation av den handel där man köpte dem. Läs mer om det på: https://www.malardalensmarkis.se.

Viktigt med bra arbetsmiljö på jobbet

3 jun 2019

Alla som arbetar, vet att en bra arbetsmiljö är mycket viktig. Det är ju ändå på en arbetsplats som arbetarna vistas den mesta tiden av sitt liv. Någon som arbetar heltid vistas på en arbetsplats åtta timmar om dygnet, fem av veckans alla dagar, under ungefär 220 dagar på ett år, och ungefär 7000 dagar under en livstid. Det är många timmar som vi vistas på en arbetsplats, någonstans i Sverige. Många arbetar på ett kontor, eller en mottagning, och hur arbetsmiljön ska vara på en arbetsplats har Arbetsmiljöverket utarbetat kriterier som alla arbetsgivare bör följa. Här ställs stora krav på belysning, ventilering, städning – och även solskydd. Jo, så är det. Arbetsmiljöverket tycker att man som arbetsgivare ska se till att det finns ett solskydd på arbetsplatsen. Så här skriver de på sin hemsida:

Arbetsplatser vända mot fönster bör ha någon form av solskydd, till exempel markiser.

En arbetsplats bör vara alldeles lagom

Det är ju så med vår kultur att vi gillar allt som är lagom. Den bästa arbetsplatsen är den som är lagom sval, lagom ljus, lagom med solinsläpp, eller lagom varm. Här är även den mentala arbetsmiljön viktig; alla ska vara inkluderade, ingen ska vara utanför, alla ska få vara med och bestämma hur det ska vara på arbetsplatsen. Och märk väl ska arbetsplatsen ha någon form av solskydd, enligt lagen. Därför bör alla arbetstgivare skaffa markiser till sina arbetsplatser. Särskilt gäller detta där man samlar sina kunder på sina restauranger och hotell. På sådana arbetsplatser behöver ju både kunderna och arbetarna en sval inomhusmiljö, vilket man bara får mer hjälp av markiser för fönster när det är mycket sol. 

Markiser som justeras automatiskt

Det går mycket bra att skaffa sig markiser som justeras och går upp och ner och som är justerbara genom rösten. Man pratar med sina markiser och säger till dem att fällas ner eller upp som passar bäst den tiden på dygnet. Det innebär att de antingen går på motor med hjälp av el och som manövreras antingen med hjälp av en fjärrkontroll eller med röststyrning.

Markiser för fönster får då en behändig manövrering för alla som vill skydda sina fönster och därmed skyddar arbetsmiljön från att bli överhettad på grund av solen.

Alla som arbetar på en solskyddad arbetsplats får en mycket bättre miljö. Och sådana saker är mycket viktiga för alla arbetsgivare då man får arbetare som orkar jobba längre och bättre. Här kan man läsa mer om markiser i Stockholm.

Tänk på bilen när du skaffar solskydd

30 maj 2019

Det är viktigt med solskydd nu när det blir en varm sommar. Och även om sommaren kanske inte är så varm som vi kanske önskar oss så behöver vi ändå skydd mot solens skadliga strålar. Här tänker vi på skadliga UV-strålar som vi alla behöver skyddas från. Tänk på bilen när du skaffar dig bra solskydd. Det är lika viktigt som att skaffa solskydd till bostaden, om inte viktigare. När du kör bil, riskerar du både din egen och dina medpassagerars hälsa och väl och ve om du inte har riktigt bra solfilm som skyddar dig när du kör bilen. Solfilm till bilens rutor blir då en riktig livräddare.

Många tror solfilm gör rutorna mörka

Det finns alla slags solfilmer till bilarna numera. Du kan välja mellan att antingen ha helt osynlig solfilm som bara skyddar mot solens skadliga UV-strålar, till helt mörka som gör rutorna nästan helt svarta och som samtidigt skyddar mot insyn, och så alla nyanser där emellan. På så sätt kan du få det slags solskydd som du önskar till din bil. Dessutom skyddar solfilmen från att det blir för hett inne i bilen, så vill du skydda småbarn, husdjur eller de vuxna i bilen mot hettan som det kan bli inne i en bil som står parkerad utomhus. Det är endast i garage som bilen kan förbli sval under varma soldagar. Det hjälper inte att bilen står i skugga under så varma soldagar för att man ska kunna lämna småbarn eller husdjur i bilen. Värmen stiger oböhörligt i bilen i alla fall. Då är det bra riktigt bra solfilm som gör att det inte blir för varmt i bilen.

Montera solfilm eller ha bilen i verkstad

Vad är bäst, att antingen själv montera solfilmen på bilens rutor, eller köra med den till en verkstad och låta mekanikerna fästa solfilmen inuti bilens fönster? Det där är en smaksak. Är man van vid att hantera solfilmer och annan plast med lim på insidan så kan man mycket väl göra det själv. Då börjar man upptill på bilens fönster och rullar sakta ner solfilmen medan man ser till så att solfilmen limmas fast på rutan och inte bildar veck eller skrynkla på rutan. Är man inte så van vid att göra det själv och känner sig osäker är det bäst att låta en erfaren mekaniker lägga på solfilmen på rutorna. Det kan vara svårt när det är så stora bilrutor som det är på fram- och bakrutan. Då behöver man vara minst två som monterar den, om man ska göra det själv. En erfaren mekaniker gör det själv och på mindre än en kvart. Läs mer här.

Så slipper du solblekta möbler

22 maj 2019

Du har säkert sett dem flera gånger; de solblekta möblerna. De har mist all sin färg och man kan se att det är länge sedan som någon tog hand om dem. De kanske en gång såg bra ut när de var nya. Då kanske möbeltyget var fint och färgrikt. När solen har vilat på dem några år, har de blivit alldeles blekta. Ibland kan man till och med se var solen har kommit in i rummet, för man kan tydliga se solränderna på möblerna. Men det finns knep som gör att man kan slippa få solblekta möbler. Här ger vi några sådana tips som man kan tänka på hur man kan göra för att slippa det.

Möblera aldrig nära fönster

Möbler bör aldrig placeras nära fönster. Man bör alltid möblera så att möblerna inte står just under fönster. Det som ska stå närmast fönster är växter. Då kan man placera bord som man kan ställa växer på, blombänkar, piedestaler eller möbler som i så fall klarar av solens starka strålar. 

Möblera om med jämna mellanrum

Om man måste möblera när fönster, ibland har man inte så stora val, om man kanske bor trångt, då bör man med jämna mellanrum möblera om så att solen inte skiner på samma fläck varje dag. Man kan låta möberna placeras på lika sätt varje gång som man städar. Det kanske är jobbigt om man städar varje vecka, däremot kanske man kan storstäda en gång i månaden, och då passa på att möblera om. Vill man inte möblera om, kan man ställa möblerna en bit från fönstret under dagarna och ställa dem tillbaka så snart solen inte kommer in genom fönstret längre.

Skaffa persienner

Ett tredje alternativ är att skaffa sig effektiva persienner för fönster. Det är egentligen det lättaste, då slipper man fundera på hur möblerna är ställda i rummet så att inte solstrålarna bleker möblerna alltför mycket. Skaffar man riktigt fina persienner behöver man inte oroa sig för hur solen kommer in genom fönstret eller om de blir solblekta. I så fall kan man möblera hur som helst, och slipper möblera om hela tiden.

Fina persienner numera

Numera är persiennerna så annorlunda än mot de trista och grå aluminiumpersienner som man såg i fönster i höghus under 1950- och 60-talet och som man tänker på när man tänker på persienner. Numera finns de i alla slags olika färger och former, och former som man kan ställa in så att de täcker upptill, endast nedtill eller i mitten av fönstret. Det kan vara bra att handla sina persienner nära där man bor. Läs mer om det är så att du behöver du persienner i Solna.

Så hittar du persienner i Malmö

16 maj 2019

Om du har kontor i Malmö, och behöver hitta persienner i Malmö som skyddar personalen från att få in den starka solen med skadliga UV-strålar så finns det några sätt att hitta det som du behöver. Att göra som man gjorde förut, gick ut på stan för att hitta en handlare som arbetar med solskydd och har persienner låter sig inte göras längre. För att hitta rätt slags persienner för fönster på kontoret är det mer tidseffektivt att leta på internet, eller fråga rätt personer om tips och råd.

Fråga inredare om bra persienner

Har du kontakt med en duktig inredare, kan du få riktigt bra tips och råd om vilka slags persienner som du borde skaffa till kontoret. När det kommer till persienner som ska skydda mot den starka solen, gäller det att man inte bara köper in ett par persienner som man tänker sig ska skydda mot en stark sol. I stället bör man antingen fråga en inredare eller en solskyddshandlare vilka slags persienner som du bör köpa in till kontoret. Det finns nämligen olika slags persienner. Utvecklingen på persienner har gått snabbt den senaste tiden. Därför finns det många nya effekter som du kan välja mellan, beroende på hur mycket du vill kunna se ut, skydda inredningen eller om du vill skydda mot insyn.

Fråga vänner och bekanta

Man kan ju fråga dem som man har närmast och fråga vänner och bekanta om de känner till någon solskyddshandel som de har använt och som de är nöjda med. Nackdelen med att fråga sin vänner och bekanta är att det inte är alla som känner till vilka nya persienner som finns på marknaden och de råd och tips som man får endast begränsas till de slags persienner som de känner till.

Googla "persienner i Malmö"

Ett annat sätt att ta reda på om vilka slags persienner som man kan få tag på i Malmö är att googla "persienner i Malmö". Då får du veta ganska så exakt vilka handlare det finns i Malmö som erbjuder persienner i Malmö. Då är det bara att skriva upp adress och åka ut och kolla in persiennerna som finns i de olika handlarna. Förhoppningsvis får du då reda på vilka nyheter som finns på området som har med persienner att göra.

Välj en handlare som ger service

Det är en bra idé att välja en handlare som erbjuder sig att komma ut och montera persiennerna på plats när du väl har valt ut de bästa tänkbara persiennerna till kontoret. Då får du dem uppsatta och klara på nolltid, och handlaren vet att de blir monterade på rätt sätt.

Skydda dig mot solens skadliga UV-strålar

8 apr 2019

solfilm

Solfilm på fönster. Kläder, solskyddsfaktor. Det finns en del saker man kan göra för att begränsa kroppens exponering mot solens UV-strålar. Det är välkänt att för mycket sol kan leda till en rad olika negativa konsekvenser för hälsan. Till exempel finns det en cancerrisk vid för stor exponering under långa perioder, och huden åldras snabbare.

Så vad kan man egentligen göra för att skydda sig? Här ger vi ett par exempel.

Håll dig i skuggan

Du behöver inte hålla dig i skuggan hela dagarna, givetvis. Om man vill begränsa mängden UV-strålning som kroppen utsätts för, är det bra att hålla sig under skydd de timmar på dagen som solen är som starkast (mellan 11 och 15, ungefär).

Barn kan vara särskilt känsliga. Således är det viktigt att skydda dem under dessa tider på dygnet, och inte låta dem exponeras av solens strålar i alltför hög utsträckning. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus över huvud taget.

Solfilm på fönster

Stora fönster i huset gör att solens strålar tittar in. Genom att sätta upp solfilm på dina fönster tar du udden av värmen och begränsar skadan som UV-strålar kan medföra. Det finns gott om modeller på marknaden, och du kan hitta solfilm som släpper in ljus reflekterar värme enligt dina preferenser. Vanligt är att man monterar dessa på utsidan, men det går även att montera dem på fönstrens insidor.

Det är bra att rådgöra med en butik innan du väljer en särskild produkt, eftersom solfilmens egenskaper kan skilja sig åt mycket. Om du vill prioritera begränsning av UV-strålning, kan du helt enkelt fråga efter det. Här kan du läsa mer om solfilm: solfilmfönster.se.

Täckande kläder

Att bära lätta, ljusfärgade plagg är ett gott skydd mot solen. Ha gärna en långärmad tröja och en kjol eller längre, lätta byxor som täcker benen. Ett effektivt plagg är en klassisk solhatt – och gärna en relativt bred sådan. Täckande kläder är särskilt viktigt för barnen.

Solskyddsfaktor

Det är svårt, eller i alla fall omständligt, att täcka hela kroppen med kläder. Där kläder inte täcker är det viktigt att vara noggrann med att applicera solskyddsfaktor. Köp en kräm med minst 20 SPF som inte bara skyddar mot UVA, utan även mot UVB-strålning. Detta för att minska risken för hudskador så gott det går. Var noga med att regelbundet applicera solskyddet under dagen. Speciellt efter ett bad.

SPF är en siffra som beskriver hur länge du kan vara i solen innan huden börjar brännas. Detta i förhållande till hur länge du hade kunnat vara i solen utan att ha applicerat något skydd. Om du använder en kräm med SPF 10 kan du alltså vara i solen i 150 minuter, om ditt pigment oskyddat klarar av 15 minuter i solen innan du blir bränd.

 

Vilket solskydd passar dig bäst?

12 nov 2018

Beroende på hur dina fönster ser ut, i vilka väderstreck de är och hur fasaden ser ut, kan olika solskydd vara bäst för dig. Därför går vi igenom några olika solskydd för fönster och beroende på hur din villa ligger, är det olika solskydd som passar bäst för olika fönster. När du funderar, gå gärna runt i olika villakvarter och kika på hur andra har gjort. Ofta får man inspiration genom att titta på andras villor.

Jalusier som går på skena

Har du fönster, till exempel mot väst och har en kvällssol som ligger på dina fönster och bländar er som är inne, kan man skaffa sig jalusier som går på skenor. Dem kan du dra för så lite eller mycket som du vill. Dessa jalusier är bra just om man inte vill ha helt fördragna solskydd, utan vill kunna se ut genom fönstret antingen upptill eller nertill på fönster.

Gardiner som du kan dra för

Vill du hellre ha helt fördraget framför fönstret är gardiner det bästa tänkbara. Du kanske vill mörklägga för att kunna se filmen riktigt bra på TV-skärmen, eller få det mörkt inomhus en stund. Har man ljusa och tunna gardiner, som man ser genom, kan man dra för dem och få insynsskydd på så sätt.

Persienner som är snygga

Ett annat sätt att mörklägga inomhus är att dra för persiennerna. Just persienner är något som effektivt mörklägger dina fönster och som skyddar mot insyn. Har du mörka eller ljusa persienner får du det mörkt, alternativt ljust i ditt rum när persiennerna är fördragna. Du vet väl att det finns snygga persienner med snygga mönster och som är perforerade och bildar snygga mönster inne i rummet när solen lyser på fönstren.

Rullgardin som är enkla fälla upp

I barnen rum är det oftast lättast att ha enkla rullgardiner som man bara med en enkel knuff med handen får att åka upp eller så drar man ner den. Det finns ju ljusa rullgardiner med aluminium som mörklägger lagom till ljusa sommarnätter då det är svårt för barnen att somna när det är så ljust ute.

Markiser som du kan fälla ner

Har man fönster, till exempel på övervåningen eller högt i huset där solen ofta ligger på och värmer upp rummen, är markiser de allra bästa som håller rummen svala. På nedre botten passar markiser och gör fasaden snygg. De gör nästan vilken koja som helst till finaste slottet. Markiserna andas lyx, och ramar in fönster som blir otroligt snygga med markiser. Läs mer om markiser som du kan skaffa i Sollentuna: http://www.markisersollentuna.se.

Vilka jobb finns det i Haninge?

19 jun 2018

Haninge, en kommun strax söder om Stockholm, är rent storleksmässigt att jämföra med en större svensk stad med sina nästan 90 000 invånare. Samtidigt som folkmängden är relativt hög, är ytan ganska liten. Det här gör att många butiker och företag finns inom ett koncentrerat område. När så mycket service och tjänster finns på en liten yta kommer också jobben. 

Haninge bjuder på en varierad arbetsmarknad – här kan man jobba med allt från markiser och lager, till IT och support. För att få ett intryck av vad som erbjuds tas intryck från stora platsbanker och vilka annonser som ligger ute för tillfället. 

Jobb med markiser

I Haninge finns flera annonser där jobb med markiser ingår. Till exempel finns en franchisekedja som letar efter drivna personer som vill öppna en butik inom just markiser och annat som har med solskydd att göra. Det som eftersöks är någon som gärna har erfarenhet med markiser och solskydd sedan tidigare, är praktiskt lagd, har god social kompetens och erfarenhet av grundläggande ekonomi samt administration. 

Vidare söker ett annat företag någon som är ”allmänhändig” och bland annat kan montera markiser och persienner. Det som eftersöks är någon som är driftig och har ett starkt intresse samt erfarenhet av montering. Läs mer om hur man kan arbeta med markiser i Haninge på: markiserhaninge.se.

Lagerarbetare

I Haninge finns flera företag som söker lagerarbetare. De flesta ställer som krav att man ska arbetat inom lager tidigare och att man har erfarenhet av att köra truck. Flera poängterar att det är viktigt att man har god fysik och i allmänhet tar hand om sig själv och sin hälsa. 

Exakt vilka arbetsuppgifter den nyanställde ska få göra varierar naturligtvis mellan olika arbetsgivare. Till exempel kan det, förutom truckkörning, förekomma administrativa uppgifter, emballering och containerlastning. 

Lärare

Det finns flera annonser i skrivande stund där lärare eftersöks. Det är allt ifrån förskolelärare och grundskollärare till gymnasielärare som efterfrågas. Bland rekryterare märks inte enbart skolor, utan i hög grad bemanningsföretag som, på uppdrag av skolorna, är på jakt efter lärare. 

I flera av annonserna märks nyckelord som ”kompetent” och ”stabil”. De lägger stor vikt vid den sökandes personliga egenskaper, att det finns ett pedagogiskt ledarskap och att man har lätt för att skapa relationer.

Vad gäller kvalifikationer eftersöks någon med lärarlegitimation eller lärarbehörighet i annonserna. En av arbetsgivarna skriver att den sökande ska ha ett ”flexibelt och öppet förhållningssätt” samt ett ”starkt intresse för elevers utveckling”. 

Som nämnt ovan är det flera arbetsgivare som söker dessa kompetenser. Den som vill jobba som lärare, lagerarbetare eller med markiser i Haninge bör inte ha några större problem att hitta jobb. 

Skaffa fönster som skyddar mot skadliga strålar

12 jun 2018

Det har hänt en hel del på området när det kommer till att byta fönster. Dels har fönster och storleken på fönster blivit allt viktigare. Vi bygger inte så sällan nya hus med hela glasfasader. Våra fönsterglas har blivit säkrare och går inte sönder på samma sätt som de gjrode för 40 år sedan. Vi adderar nya material till våra fönster som skyddar glaset på annat sätt än förut. Därför har vi både säkrare fönster än förut och fler olika funktioner som man vill ha till sina nya fönster. Vi har också insett att solens strålar inte bara är till nytta för oss. Vi har blivit alltmer medvetna om nackdelarna med solstrålarna. Dagsljuset vill vi gärna ha in, liksom värmen som kan ackumuleras genom våra fönster. Men helst vill vi behålla inomhusvärmen under kalla vinterdagar. Det har gjrot att fönstertillverkarna har fabricerat nya fönster med olika funktioner.

Skaffa fönster med lågt U-värde

Vad är U-värde? Och vad har det med fönster att göra? Ju lägre ett fönsters U-värde är, desto mindre del värme släpper fönstret ut. Det mest energieffektiva fönstret har ett U-värde på 1,0 Watt per kvadratmeter, om det är så att man har direktverkande el i huset. Här är det fönstrets förmåga att isolera mot kyla och behålla inomhusvärmen inne. Det är inte bara isoleringen mellan fönsterglas och resten av fönstret, utan även mellan karm och båge.

Skaffa elektrokroma fönster med solskydd

Här är vi ute efter fönster som i sig självt skyddar mot skadliga solstrålar. Efter år av forskning finns det numera sådana fönster. Det är fönster som kan eliminera 90 procent av värmeinstrålningen. Det  blir samma effekt som om man satte på sig solglasögon. Fönster som skyddar mot solstrålarna kallas elektrokroma fönster. När en svag spänning läggs över fönstret tonas de och förvandlas. Eftersom fönstret skyddar mot solstrålarna behöver man inte kyla ner inomhusvärmen. Man behöver inte längre slösa energi på nedkylning med aircondition. Detta bör bilarna installera för en mer behaglig inomhusluft i bilen.

Man lägger två ledande skikt mellan en katod av volframoxid och en anod av nickeloxid och en jonledande elektrolyt mellan dem. När en svag spänning läggs över materialet förändras ljusarborberande förmåga i oxidlagren och filmen ändrar färg. Välj ett företag som har de senaste nyheterna när det kommer till fönsterval. Du kan även välja en fönstertillverkare som har bakat in monteringen av de nya fönster som du önskar dig. Då kan du få ner priset för fönster med en tredjedel eftersom det är vad du får dra av med ROT-avdraget.

Det vinner du på inglasat vindskydd

4 maj 2018

Driver du egen restaurang, café eller ett litet mathak? Då kanske du av erfarenhet har märkt att så snart du har placerat ut några bord och stolar har du snabbt fått fler matgäster än innan? De flesta av oss vill sitta ute och inta det vi nu ska inta på en restaurang eller café när vädret så tillåter. Men det är ju inte alla gånger vädret ”tillåter” det , trots att kalendern säger så. Även om SMHI lovar sol, blir det regn. Ska man som restaurang- eller caféägare endast kunna ha uteservering när vädret ”tillåter” det blir det en mycket kort säsong, kanske bara två månader som högst. Skaffar man ett vindskydd är chanserna större att förlänga den säsongen.

Populärt med mysiga uteserveringar

De flesta som sitter utomhus vill kunna följa de människor som går förbi. Kanske man väntar på någon och vill ha uppsikt över dem som kommer och går? Kanske man vill spana in dem som rör sig förbi restaurangen eller caféet? Har man ett högt vindskydd kan de som sitter innanför lätt känna sig isolerade, vilket inte är någon särskilt angenäm upplevelse. Väljer du vindskydd som av glas undviker du att dina gäster känner sig isolerade. Ett vindskydd av glas tillåter solen och ljuset komma in på uteserveringen.

Väljer du att glasa in din uteservering får du

1. Snyggare uteservering

En vindskydd på uteservering bör vara så att gästerna och förbipasserande kan se genom det. Du kan även måla på glas. Färgerna gör att avgränsningen syns bättre. Det blir vackert och ger ett bättre solskydd om du målar vindskyddet.

2. Mer skydd för dem som sitter på uteserveringen

Den svenska våren och sommaren är inget att lita på. Väder och vind kan skifta snabbt. Har man bara ett vindskydd kan fler sitta utomhus och sitta längre. Och alla som driver en restaurang vet att gäster som sitter länge, beställer mer va både mat och dryck. Samt att fler gäster som sitter vid dina bord gör att ännu fler dras till din restaurang. Så du vill ha gäster som sitter länge vid dina bord och stolar.

Här hittar du bra sol- och vindskydd

Förmodligen vill du inte bara ha vindskydd mot vinden, du vill väl ha säkra skydd, osm inte går sönder den närmaste tiden och som håller för stökiga gäster som kanske har blivit lite rund under fötterna. Vad är säkrare än vindskydd som levereras av ett säkerhetsföretag och som arbetar med detta på daglig basis? Det är ju inte bara förfriskade gäster som vindskydden ska tåla, även den svenska sommaren. Då gäller det att vindskydden klarar av vädret.

Vill man ha ljusgenomsläppliga vindskydd kan man välja glas med frostad yta, eller en mönstrad folie. Man kan även välje textila vindskydd. Då är det vindskydd som inte står lika bra mot vind och väder, och som bör tas in när vädret slår om från sol till regn. Att ha vindskydd av textil innebärger en mysigare känsla och kanske ska var låga så att gästerna kan titta ut över kanten.

Snickaren kan hjälpa dig med markismonteringen

24 apr 2018

En altan med tillhörande markis är ett måste för sommarens varma dagar och långa kvällar. Hur mycket vi än älskar solen och ljuset, så kan det bli lite för mycket av det goda. Då är det skönt att kunna fälla ut sin terassmarkis och få skydd mot värme och UV-strålning, men utan att behöva gå in.

Två flugor i en smäll

Tar du hjälp av en snickare för att bygga din altan eller terass, kan han även hjälpa dig med att montera markisen. Att montera en markis direkt i samband med altanbygget är lika bra, en altan känns inte riktigt färdig innan markisen är på plats. En snickare kan även hjälpa till med att sätta upp enhetliga markiser över husets fönster.

I Stockholm finns åtskilliga skickliga snickare som är specialiserade på tillbyggnader som balkonger, altaner och terasser. Fördelen med att använda sig av samma hantverkare för att sätta upp markiserna är uppenbara: priset blir billigare och arbetskostnaden klumpas ihop i samma ROT-avdrag. Du får arbetet gjort snabbare eftersom snickaren redan är på plats när terassen är klar och kan börja direkt med markisen. Slutligen kan även terassen och markisen planeras ihop, snickaren vet exakt vilka dimensioner som krävs på markisen och kan hjälpa dig med beställningen.

Ger omedelbar karaktär

Markiser kan verkligen rama in och förändra utseendet på ett hus, och det är inte bara på altanen det är bra med markiser. Markisernas förmåga att stoppa solvärmen redan innan den når in genom fönsterrutorna gör att huset inte blir uppvärmt i onödan och måste göra av med energi på att kyla ner sig. Dessutom ramar markiserna in fönstren och ger huset ett livligt och hemtrevligt intryck.

Typer av fönstermarkiser

För fönstren kan du välja den vanliga fallarmsmarkisen, men du kan också fundera över en korgmarkis eller en vertikal markis. En korgmarkis är den typ av markis som ofta brukar synas på butiks- och restaurangfönster. Den är välvd i konstruktionen och påminner just om en upp- och nervänd korg. Sådana markiser ger huset ett väldigt karaktäristiskt utseende. Vill man ha en lite diskretare lösning kan man välja en vertikal markis. En vertikal markis är som en rullgardin fast på utsidan. Den löper tätt intill fönstret och syns knappt när den är uppdragen, men ger välbehövligt skydd mot solvärmen i nedfällt läge.

Terassmarkis är det rätta

Till altanen ska du ha en terassmarkis, dimensionerad för att kunna täcka hela altanen. Viktigt att tänka på är att du väljer en markis med tålig väv, helst med extra regnmotstånd. Armarna är också viktiga, du bör inte köpa en terassmarkis med armar av plast, utan aluminium ska det vara. Satsar du på kvalitet så kommer din markis att hålla länge.

Låt din snickare hjälpa dig med valet av markis, gärna redan innan altanbygget kommit igång. På så sätt kan snickaren anpassa altanen för att passa optimalt med markisen.

Mer om snickare: http://www.stockholmsnickare.nu/.

Markiser och energifönster - en perfekt kombination

11 apr 2018

Att som husägare se över hur pass stora läckage av energi man har i sitt hus är något som kan bära frukt. Alla hus läcker på ett eller annat sätt. Det är när det blir för stort läckage som problem uppstår och där detta dels märks på klimatet inomhus och dels också i plånboken. Det senare är naturligt. varje år så betalar du för uppvärmning och detta oavsett om värmer ditt hus med fjärrvärme, med oljepanna eller med en värmepump - bergvärme, sjövärme eller värme från marken - och om ditt hus läcker så kommer också räkningen att öka.

Av naturliga skäl: det blir kallt inomhus och du kommer därför att höja värmen. Den varma luften däremot - den kommer att åka rakt ut genom de otätheter som finns; samtidigt som kall luft släpps in. Ohållbart.

Vi tänkte titta närmare på det område där läckage är vanligast förekommande: dina fönster. Tillsammans med taket så är fönster något som man definitivt ska se över om man märker att kostnaden för energi och uppvärmning plötsligt - och oförklarligt - ökar. Att dina fönster isolerar sämre än den vanliga fasaden är naturligt och svårt att göra någonting åt.

Däremot kan du välja fönster som isolerar bättre - och göra små åtgärder som ytterligare isolerar och stänger in värmen. Nya fönster med energiglas och markiser på utsidan är ett exempel på en sådan åtgärd som verkligen kan komma att sänka dina kostnader. Från dag ett dessutom.

Välj PVC-fönster och spara pengar

Att byta fönster till ett helt hus är kostsamt. Naturligtvis så finns det möjlighet att byta på egen hand, men då tar man en risk i att jobbet blir undermåligt - genom det är man således tillbaka på noll igen och har samma problem som tidigare med ett hus som läcker energi. Därför skulle vi definitivt rekommendera att man tar hjälp.

Det går att komma ganska billigt undan med ett fönsterbyte. Dels kan - åtminstone i en så pass stor stad som Stockholm - använda konkurrensen till sin fördel, ta in offerter från flera företag och jämföra priser och därmed få ett rimligt pris. Dels så går det även att använda rot-avdraget och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. materialet är det som kostar mest - alltså de fönster du väljer.

Här behöver det dock inte heller bli så dyrt som många på förhand tror. Att välja träfönster är kostsamt, men det finns även andra fönster som inte bär lika höga kostnader - och som, trots det, är väldigt energieffektiva, snygga och dessutom underhållsfria.

PVC-fönster är ett bra val som man kan få för en billig peng. Här ska vi tillägga att dagens plastfönster är utvecklade - både estetiskt och funktionellt (de fungerar bättre i vårt nordiska klimat nu än förr) - och att man inte tar någon risk i att välja sådana. Väljer du rätt företag, använder rot-avdraget och köper PVC-fönster så kan ditt fönsterbyte blir väldigt prisvärt.

Markiser ger skugga, isolering och en snygg fasad

Kompletterar du dina nya plastfönster med markiser så får du ytterligare isolering som skänker dig ett bättre - mer behagligt inomhusklimat. Dessutom får du, naturligtvis, den skugga du vill ha under sommarens varma dagar. Att markiser dessutom är ett enkelt - och prisvärt - sätt att förändra fasaden och ge huset en lyxigare exteriör är ytterligare en fördel som talar för attd us ka välja den här kombinationen.

Se dock till att ta hjälp även här. Att montera markiser är ett tungt jobb som blir bäst - både estetiskt och sett till effekten - om man anlitar en professionell montör (något som återförsäljaren brukar kunna bistå med).

Mer om fönster: http://www.fönsterstockholm.net/.

← Äldre inlägg