Bra Solskydd

Rätt solskydd ger ditt sovrum nödvändig skugga

Vi har alltid ett behov av solljus, men vi mår på samma gång inte alls bra av för mycket. Att exponeras för solen utomhus kan skada vår hud och av den anledningen så måste man alltid se till att använda sig av lämpliga solkärmer, tänka sig för gällande kläder och exempelvis bära keps då det är för varmt.

Även i hemmet så finns det ett värde av ge sig själv nödvändigt skugga. Ett för varmt hem gör att man lättare tappar koncentrationen, att man blir irriterad och att man har svårt att sova. Skugga i ett hus är således nödvändigt och primärt så gäller det – med tanke på det senare, sömnen – i sovrummet. Här ska vi direkt säga att det bästa valet för solskydd i sovrummet – och något som de flesta också väljer/har valt – är en rullgardin.

Genom en rullgardin så kan man helt stänga ute ljuset, man kan ge sig själv en total mörkläggning inför natten och då man dessutom har ett väldigt stort urval av modeller, färger, mönster och funktioner – exempelvis automatiserade och fjärrstyrda – rullgardiner så är det något som rekommenderas. Detta oavsett om man bor i villa, i en lägenhet eller om det handlar om en sommarstuga – behovet av skugga är lika stort oberoende av hur man bor. Det ger, helt enkelt, bättre sömn och bättre möjligheter till den nödvändiga återhämtning vi behöver.

Dessutom; en rullgardin är prisvärd och den är – framförallt; till skillnad mot markiser eller persienner – lätt att montera. Något vi ska visa genom några enkla steg att följa.

Så monterar du en rullgardin

För att montera en rullgardin så behöver du följande: Borrmaskin. Bågfil. Kniv. Vinkelhake. Skruvdragare.

 • Börja med att välja plats; ska du hänga i fönsterkarmen, i taket eller på väggen?
 • Mät upp bredden på rullgardinen – inklusive fästen och ca fem millimeters påslag (det utrymmet gör det lättare för dig att montera)
 • Bestäm sida på kedjan och märk ut för att därefter montera fästena inuti eller utanpå fönsterkarmen.
 • Fästen fönsterkarm: förborra hålen med en tunn träborr. För väggen: använd en sex millimeters murverksborr och lika stora pluggar. Montera första fästet och dra åt skruvarna. Löst, till en början. Ta ditt vattenpass och justera din rullgardin till dess att den är i våg. Märk ut det andra fästet och dra åt skruvarna.
 • För taket: hitta centrum på fönsterkarmen och sätt en markering på detta ställe i taket. Därifrån mäter du – åt varsitt håll – vart fästena ska sitta. Häften av totallängden alltså.
 • Såga. Dra av fästenas tjocklek från den samlade uppmätta bredden. I snitt innebär det att du drar av ytterligare 2 x 4 millimeter från den uppmätta bredden. Märk upp och såga av resten. Använd ett stift för att montera rullgardinens ändstycke– såga av hängdelen till exakt samma bredd.
 • Skär tyget. En vass kniv krävs – exempelvis en hobbykniv. Använd en slät yta för att mäta upp och för att få stabilitet då du skär.
 • Fäst tyget. Kontrollera sida på kedjemekanismen. Ta bort den självhäftande remsan och rulla upp tyget på fönstersidan. Rulla vågrätt och absolut rakt – annars kommer din gardin att rullas ojämnt. Vik upp de sista centimetrarna – ungefär fem – på gardinen, gör ett skarpt veck och sätt därefter stången med den självhäftande remsan i vecket. Rulla upp med båda händerna – rakt! – och till lite mer än hälften av tyget och sätt pinnen i den hängande delen i spåret.
 • Häng upp. Börja med änden där kedjemekanismen finns och häng sedan i den andra.
 • Klart!

Laga din befintliga rullgardin

I och med att en rullgardin används väldigt mycket så utsätts den också för ett naturligt slitage, något som gör att den med jämna mellanrum måste ses över och ibland till och med repareras. Det här är något som du kan göra på egen hand. Att laga en rullgardin innebär ofta att man måste byta fjäder och detta gör du enklast genom att plocka bort den befintliga, utslitna, fjädern och ta denna till en återförsäljare av solskydd som kan guida dig till rätt modell. Dock: ibland så kan det bara vara så att din rullgardin måste spännas igen. Det gör du enligt följande:

 • Spänn fjädern genom att dra ner rullgardinen tills den låser.
 • Plocka rullgardinen ur fästena.
 • Rulla upp för hand.
 • Sätt tillbaka rullgardinen och kontrollera spänningen igen.
 • Fungerar inte? Upprepa proceduren några gånger.

Ingen lycka efter upprepningen? Då är det förmodligen fjädern som tjänat ut sin rätt och då är det, som sagt, bara att bege sig till närmaste återförsäljare av solskydd för att köpa en ny.