Bra Solskydd

Persiennsnöre – en svag länk

Att en persienn går sönder är ingenting som ska ses som unikt. Den används – speciellt i sovrummet – dagligen och det handlar trots allt om ett ganska känsligt material som hissas upp- och ner. Konstruktionen av en persienn är genial på många sätt; men ska man peka på något som lämnar mer att önska så är det det persiennsnöre som håller ihop allting. Det är nämligen just detta persiennsnöre som har en förmåga att ge vika och gå av – mycket beroende på den värme som alstras i ett fönster; det kan röra sig om 60-70 grader.

Något som innebär ett projekt för den som drabbats och där man antingen måste byta snöret i fråga eller reparera det – vi ska senare visa på hur man gör båda dessa saker; men först så ska vi även nämna att en persienn i sig har en begränsad livslängd och att det kan finnas ett stort värde i att byta ut hela denna om persiennsnöret gett vika. Det kan vara en indikation på att hela persiennen börjat tjäna ut sin sin rätt.

Med detta sagt så fortsätter vi och vi gör detta genom att visa hur du på bästa sätt ska byta ett persiennsnöre.

persienner

Pillrigt att byta persiennsnöre

Först och främst så måste du vara beredd på att det kommer att kräva ett stort tålamod av dig att byta ut ditt trasiga persiennsnöre och att det kan ta lite tid innan du får in den rätta snitsen. Se det som en utmaning och gör enligt följande steg.

Du behöver: ett nytt persiennsnöre, en större nål (om du föredrar det), en skruvmejsel.

  • Ta isär fönstret med hjälp av skruvmejseln.
  • Lossa på persiennen
  • Ta den till badrummet och se till att tvätta av lamellena där det brukar samlas extremt mycket damm (något du definitivt inte vill ha virvlande kring dig då du byter ditt persiennsnöre)
  • Ta bort det gamla snöret och var noggrann kring hur det sitter; ditt nya ska in genom samma hål.
  • Börja trä det nya snöret genom hålen – enligt varannat framför- varannat bakom. Här föredrar många att arbeta med hjälp av en synål modell större. Ett annat tips är att du använder stearinet från ett ljus och smälter lite sådant i den ände som ska dras.
  • Avsluta med en rejäl knut längst ner, vid den tyngre lamellen. Det ska inte gå att dra knuten igenom.
  • Sätt tillbaka persiennen på samma sätt som du lossade den.

Laga ett befintligt persiennsnöre

Om ditt persiennsnöre gått av på mitten eller om du av någon anledning inte vill byta till ett nytt så kan du laga det befintliga. Du jobbar på samma sätt som ovan med här får du själv svetsa samman de båda ändarna där brottet skett.

Det här låter dramatiskt i teorin; men i praktiken så går det hela till så att du eldar lite med en tändare, för ihop ändarna och smälter samman dessa. Ett enkelt sätt som passar bra om du akut måste laga ditt persiennsnöre – exempelvis inför en middag eller någon annan typ av bjudning.

Här kan du läsa mer om persienner: http://www.persiennstockholm.nu/.