Bra Solskydd

Solskydd för fönster

Persienner används bland annat för att mörklägga ett rum eller få ett behagligare ljus inomhus när solen ligger på. Det är också ett ypperligt sätt att begränsa insynen till bostaden.

Solen! Den härliga källan till energi och D-vitamin! Vårens första värmande strålar är lika härliga som de andra årstidernas solsken. Att, för en stund, vända upp ansiktet mot solen och tanka både energi och D-vitamin är underbart! Ibland kan man dock tycka att solljuset är för starkt, till exempel inomhus, och vilja begränsa ljusstyrkan. Bland annat kan solstrålarna bleka möbler, mattor, tavlor och golv. Skärmar för datorer och tv kan också vara svåra att se på när solens strålar lyser in. Sådana gånger behöver man något som kan mörka ner mer i rummet. Det finns flera olika varianter för mörkläggning, såsom rullgardiner eller persienner. Att välja en persienn är ett smidigt alternativ som går att montera antingen inuti fönstret eller på utsidan.

Persienner är en gammal innovation

Persienner, eller jalusier som de också kan kallas, är ingen nyskapelse. Faktum är att båda orden persienn och jalusi blev belagda i svenska språket redan 1771. Persiennerna har emellertid gått en modern utveckling till mötes, och ett tillval man kan göra är att ha motorstyrda persienner. Det finns också flervalsalternativ när det gäller materialval för persienner. Vilket material man än väljer, antingen trä, aluminium eller plast, så gör man det efter tycke och smak. Utöver det får man också fundera på vilken typ av persienn som fungerar bäst för fönstret. Det finns två sorter man kan välja mellan, antingen mellanliggande eller frigående. Mellanliggande persienner ligger mellan fönsterglasen, medan frihängande persienn hänger på insidan av fönstret. Har man till exempel treglasfönster får man lägga persiennen utanpå.

Fördelar med persienner

Fler anledningar till att montera in persienner är exempelvis att minska insynen i bostaden. Ibland vill man vinkla bort världen utanför en stund och bara få vara sig själv hemma i sin egen lugna oas. Andra fördelar, förutom tidigare nämnda, som bland annat att undvika solblekta möbler, är att man får det lite svalare inomhus när solen ligger på heta sommardagar. Använder man de motorstyrda persiennerna kan man även få det att se ut som att någon är hemma när man faktiskt är bortrest. Beroende på hur man vinklar persiennerna kan man också styra ljuset. Om man vinklar dem uppåt får man ett mjukt ljus inomhus och när man vinklar dem neråt så blir det mörkare.

16 Sep 2020