Bra Solskydd

Snickaren kan hjälpa dig med markismonteringen

En altan med tillhörande markis är ett måste för sommarens varma dagar och långa kvällar. Hur mycket vi än älskar solen och ljuset, så kan det bli lite för mycket av det goda. Då är det skönt att kunna fälla ut sin terassmarkis och få skydd mot värme och UV-strålning, men utan att behöva gå in.

Två flugor i en smäll

Tar du hjälp av en snickare för att bygga din altan eller terass, kan han även hjälpa dig med att montera markisen. Att montera en markis direkt i samband med altanbygget är lika bra, en altan känns inte riktigt färdig innan markisen är på plats. En snickare kan även hjälpa till med att sätta upp enhetliga markiser över husets fönster.

I Stockholm finns åtskilliga skickliga snickare som är specialiserade på tillbyggnader som balkonger, altaner och terasser. Fördelen med att använda sig av samma hantverkare för att sätta upp markiserna är uppenbara: priset blir billigare och arbetskostnaden klumpas ihop i samma ROT-avdrag. Du får arbetet gjort snabbare eftersom snickaren redan är på plats när terassen är klar och kan börja direkt med markisen. Slutligen kan även terassen och markisen planeras ihop, snickaren vet exakt vilka dimensioner som krävs på markisen och kan hjälpa dig med beställningen.

Ger omedelbar karaktär

Markiser kan verkligen rama in och förändra utseendet på ett hus, och det är inte bara på altanen det är bra med markiser. Markisernas förmåga att stoppa solvärmen redan innan den når in genom fönsterrutorna gör att huset inte blir uppvärmt i onödan och måste göra av med energi på att kyla ner sig. Dessutom ramar markiserna in fönstren och ger huset ett livligt och hemtrevligt intryck.

Typer av fönstermarkiser

För fönstren kan du välja den vanliga fallarmsmarkisen, men du kan också fundera över en korgmarkis eller en vertikal markis. En korgmarkis är den typ av markis som ofta brukar synas på butiks- och restaurangfönster. Den är välvd i konstruktionen och påminner just om en upp- och nervänd korg. Sådana markiser ger huset ett väldigt karaktäristiskt utseende. Vill man ha en lite diskretare lösning kan man välja en vertikal markis. En vertikal markis är som en rullgardin fast på utsidan. Den löper tätt intill fönstret och syns knappt när den är uppdragen, men ger välbehövligt skydd mot solvärmen i nedfällt läge.

Terassmarkis är det rätta

Till altanen ska du ha en terassmarkis, dimensionerad för att kunna täcka hela altanen. Viktigt att tänka på är att du väljer en markis med tålig väv, helst med extra regnmotstånd. Armarna är också viktiga, du bör inte köpa en terassmarkis med armar av plast, utan aluminium ska det vara. Satsar du på kvalitet så kommer din markis att hålla länge.

Låt din snickare hjälpa dig med valet av markis, gärna redan innan altanbygget kommit igång. På så sätt kan snickaren anpassa altanen för att passa optimalt med markisen.

Mer om snickare: http://www.stockholmsnickare.nu/.

24 Apr 2018