Bra Solskydd

Skydda dig mot solens skadliga UV-strålar

solfilm

Solfilm på fönster. Kläder, solskyddsfaktor. Det finns en del saker man kan göra för att begränsa kroppens exponering mot solens UV-strålar. Det är välkänt att för mycket sol kan leda till en rad olika negativa konsekvenser för hälsan. Till exempel finns det en cancerrisk vid för stor exponering under långa perioder, och huden åldras snabbare.

Så vad kan man egentligen göra för att skydda sig? Här ger vi ett par exempel.

Håll dig i skuggan

Du behöver inte hålla dig i skuggan hela dagarna, givetvis. Om man vill begränsa mängden UV-strålning som kroppen utsätts för, är det bra att hålla sig under skydd de timmar på dagen som solen är som starkast (mellan 11 och 15, ungefär).

Barn kan vara särskilt känsliga. Således är det viktigt att skydda dem under dessa tider på dygnet, och inte låta dem exponeras av solens strålar i alltför hög utsträckning. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus över huvud taget.

Solfilm på fönster

Stora fönster i huset gör att solens strålar tittar in. Genom att sätta upp solfilm på dina fönster tar du udden av värmen och begränsar skadan som UV-strålar kan medföra. Det finns gott om modeller på marknaden, och du kan hitta solfilm som släpper in ljus reflekterar värme enligt dina preferenser. Vanligt är att man monterar dessa på utsidan, men det går även att montera dem på fönstrens insidor.

Det är bra att rådgöra med en butik innan du väljer en särskild produkt, eftersom solfilmens egenskaper kan skilja sig åt mycket. Om du vill prioritera begränsning av UV-strålning, kan du helt enkelt fråga efter det. Här kan du läsa mer om solfilm: solfilmfönster.se.

Täckande kläder

Att bära lätta, ljusfärgade plagg är ett gott skydd mot solen. Ha gärna en långärmad tröja och en kjol eller längre, lätta byxor som täcker benen. Ett effektivt plagg är en klassisk solhatt – och gärna en relativt bred sådan. Täckande kläder är särskilt viktigt för barnen.

Solskyddsfaktor

Det är svårt, eller i alla fall omständligt, att täcka hela kroppen med kläder. Där kläder inte täcker är det viktigt att vara noggrann med att applicera solskyddsfaktor. Köp en kräm med minst 20 SPF som inte bara skyddar mot UVA, utan även mot UVB-strålning. Detta för att minska risken för hudskador så gott det går. Var noga med att regelbundet applicera solskyddet under dagen. Speciellt efter ett bad.

SPF är en siffra som beskriver hur länge du kan vara i solen innan huden börjar brännas. Detta i förhållande till hur länge du hade kunnat vara i solen utan att ha applicerat något skydd. Om du använder en kräm med SPF 10 kan du alltså vara i solen i 150 minuter, om ditt pigment oskyddat klarar av 15 minuter i solen innan du blir bränd.

 

8 Apr 2019