Bra Solskydd

Skötselråd för elektriska markiser

Markiser har återigen seglat upp som ett självklart val för villaägare som vill ha ett solskydd som ger det där lilla extra. Ett lilla extra som stavas estetik och som, numera, också stavas en god livslängd. Sett rent historiskt så har markiser kunnat lämna mer att önska gällande just det senare.

Hållbarheten har det varit lite si och så med. Vårt klimat har haft en påverkan i detta där själva stommen och alla mekaniska element gärna har rostat och gått sönder i samband med vår vinter. Här har en utveckling skett och markiserna idag är anpassade även med vårt nordiska klimat i åtanke. En teknisk utveckling har även skett sett till tyget som inte alls blir lika smutsigt och äckligt på det sätt som gårdagens markiser tenderade att bli.

Genom att välja markiser för villan så får man ett effektivt skydd mot solen och dessutom så får hela huset en snyggare, mer personlig, touch. Markiser adderar lyx och idag så ser man även att många modeller på marknaden kommer med en teknik som gör livet lite enklare. Du kan styra - fälla ut och dra in - dina markiser med hjälp av en fjärrkontroll eller via en smartphone där allt kan skötas genom en app. Detta innebär en ökad komfort och ett lite enklare liv där man som villaägare slipper hålla på att gå omkring och veva in sina markiser så fort solen bytt läge.

Anlita en elektriker vid elfel

Den ökade elektroniken är dock - precis som med exempelvis våra moderna bilar - också något känsligt. Det finns saker som kan gå sönder och ett råd är att ta sig an denna fråga preventivt. Genom att exempelvis i samband med våren anlita en elektriker i Stockholm för att kontrollera statusen så ger man sig själv en säker drift.

Samma sak gäller för övrigt om du skulle upptäcka att dina markiser inte går att styra via appen eller fjärrkontrollen: det ska åtgärdas av en behörig elektriker. El ska man inte hantera som lekman då det kan leda till fruktansvärda olyckor. Det handlar de facto inte om ett val: du måste låta en elektriker i Stockholm sköta reparationer av elektriska fel med dina markiser - eller en professionell installatör. Här finns en elfirma att kontakta vid behov: https://www.elektrikerstockholm.nu/

Rengör dina markiser efter vintern

Underhåll av markiser i övrigt är även det en viktig detalj i att ge dem en längre livslängd. Även om det tekniska utvecklingen, som sagt, har gått framåt så kommer du att behöva underhålla dina markiser. Vilket innebär att du ska rengöra tyget - något som är enkelt: ta fram en slang, spola av, gnugga med en mjukare borste och vanligt diskmedel, skölj av - och exempelvis olja in drivarmar och annan mekanik. Kort sagt: du gör ett litet jobb efter vintern och får genom detta markiser som håller i flera, flera år framöver och detta utan att tappa lystern. Markiser är ett bra val, men det är ett val som inte kommer helt utan framtida ansträngning.

24 Nov 2021