Bra Solskydd

Så slipper du solblekta möbler

Du har säkert sett dem flera gånger; de solblekta möblerna. De har mist all sin färg och man kan se att det är länge sedan som någon tog hand om dem. De kanske en gång såg bra ut när de var nya. Då kanske möbeltyget var fint och färgrikt. När solen har vilat på dem några år, har de blivit alldeles blekta. Ibland kan man till och med se var solen har kommit in i rummet, för man kan tydliga se solränderna på möblerna. Men det finns knep som gör att man kan slippa få solblekta möbler. Här ger vi några sådana tips som man kan tänka på hur man kan göra för att slippa det.

Möblera aldrig nära fönster

Möbler bör aldrig placeras nära fönster. Man bör alltid möblera så att möblerna inte står just under fönster. Det som ska stå närmast fönster är växter. Då kan man placera bord som man kan ställa växer på, blombänkar, piedestaler eller möbler som i så fall klarar av solens starka strålar. 

Möblera om med jämna mellanrum

Om man måste möblera när fönster, ibland har man inte så stora val, om man kanske bor trångt, då bör man med jämna mellanrum möblera om så att solen inte skiner på samma fläck varje dag. Man kan låta möberna placeras på lika sätt varje gång som man städar. Det kanske är jobbigt om man städar varje vecka, däremot kanske man kan storstäda en gång i månaden, och då passa på att möblera om. Vill man inte möblera om, kan man ställa möblerna en bit från fönstret under dagarna och ställa dem tillbaka så snart solen inte kommer in genom fönstret längre.

Skaffa persienner

Ett tredje alternativ är att skaffa sig effektiva persienner för fönster. Det är egentligen det lättaste, då slipper man fundera på hur möblerna är ställda i rummet så att inte solstrålarna bleker möblerna alltför mycket. Skaffar man riktigt fina persienner behöver man inte oroa sig för hur solen kommer in genom fönstret eller om de blir solblekta. I så fall kan man möblera hur som helst, och slipper möblera om hela tiden.

Fina persienner numera

Numera är persiennerna så annorlunda än mot de trista och grå aluminiumpersienner som man såg i fönster i höghus under 1950- och 60-talet och som man tänker på när man tänker på persienner. Numera finns de i alla slags olika färger och former, och former som man kan ställa in så att de täcker upptill, endast nedtill eller i mitten av fönstret. Det kan vara bra att handla sina persienner nära där man bor. Läs mer om det är så att du behöver du persienner i Solna.

22 May 2019