Bra Solskydd

Piffa upp altanen på budget

Altanen eller terrassen är nästan en helig plats för många husägare. Under vår och sommartid spenderar man gärna så mycket tid som möjligt utomhus, kanske i samband med grillning eller fika. Allt för att ta tillvara på sommaren som upplevs som alldeles för kort av de flesta svenskar.

Många kan dock tycka att ens terrass eller altan ser lite tom och tråkig ut. Det här går att råda bot på tämligen enkelt och behöver dessutom inte kosta många kronor. Genom att göra det lite mer ombonat och arbeta med färger kan man åstadkomma mycket – med lite medel.

Mattor

Att inte klä altanen med mattor är vanligt. Kanske är det helt enkelt för att det förbises av många, eller för att man inte har någon matta som man kan ”avvara” för ändamålet. Trots allt kommer det att falla regn på den om man inte är noga med att plocka in den varje kväll (eller vid oväder, givetvis).

Ett tips är att ta gamla trasmattor, som ofta är billiga och som går att hitta på både lågprisvaruhus och loppmarknader. De klarar av ganska mycket, ger altanen en ombonad känsla och är, just det – billiga. Matcha fritt med färger och mönster på magkänsla, eller försök att skapa ett färgtema på hela altanen. Till exempel kan färgen på mattorna matchas med möbler eller markiser.

Markiser

Markiser kan ibland vara ganska dyrt. Sett till effekten går det dock att hitta många prisvärda markiser med bra solskydd ute i butikerna. Visserligen går att det att köpa begagnat också, men eftersom det är en typ av investering man gör med långa mellanrum kan det vara värt att ändå lägga ner lite pengar på det.

Däremot är det möjligt att pressa priserna på de markiser man inhandlar. Behöver du verkligen en motor till den, eller kan du tänka dig att veva? Kan du tänka dig att kompromissa lite med utseendet och kvaliteten och på så vis betala en lägre summa? Ska man handla markiser på budget får man kanske nöja sig med det som är lite mer avskalat. Oavsett ger markiser över en altan en ombonad känsla som, i kombination med till exempel trasmattor, gör den till en riktigt trevlig plats att vara på.

Växter

Kombinerar du markiser och mattor med växter, kommer din altan att livas upp rejält. Här sätter endast fantasin gränser. Populärt är att ha lite större växter, så som rosenbuskar. Därutöver kan de till exempel kombineras med större krukväxter.

Även här kan du arbeta med färger. Kanske har du båda mattorna och dina markiser i någon utstickande färg? I sådana fall kan du försöka hitta växter som går i samma färgtema. Det är ofta detaljerna som gör helheten och ett tydligt färgmönster är just det – en snygg detalj.

4 Jun 2017