Bra Solskydd

Materialval för markiser

När du ska köpa nya markiser är det viktigt att ta hänsyn till materialet på väven. Olika material har olika egenskaper och beroende på dina behov, förväntningar och var du bor (vissa markiser kan till exempel passa bättre för Västkusten än för Stockholm), kan ditt val se annorlunda ut. I den här texten kan du läsa mer om de olika material som markiser vanligtvis kommer i.

Akrylfiber

Akrylfiber är en modern konstgjord textilfiber som lämpar sig väl för markiser, eftersom det är anpassat just för utomhusbruk. Vanligtvis kan fibrerna brytas ner förhållandevis fort av solens strålar, men akrylfiber har en sådan sammansättning så att detta sker mycket långsamt.

För att färgerna ska stå sig så länge som möjligt spinnfärgas akrylväven. Det här innebär att färgen tillsätts redan när fibern tillverkas och att den finns där innan själva trådarna spinns. På det viset kommer färgen in i själva kärnan. Att markiserna har bra UV-skydd kanske inte är det första man tänker på om man bor i Sverige och till exempel Stockholm – men strålarna är starka även på våra breddgrader, även om det inte alltid känns så.

Bomull

Under lång tid var bomull det dominerande materialvalet för markiser. Att det inte är det längre är förståeligt, då det är känsligt mot UV-strålar samt att det suger åt sig mycket fukt. Det här gör att röta lätt uppstår. Att se bomullsmarkiser idag är inte särskilt vanligt, utan det har fått lämna över sin dominerande plats till mer motståndskraftiga och syntetiska material, till exempel akrylfiber.

Polyester

Polyester är inte helt ovanligt att se som markisväv. Materialet kännetecknas bland annat av sin slitstarkhet samt sin förmåga att avvisa fukt. Den stora nackdelen med polyester som material till markiserna är dock att det inte är särskilt motståndskraftigt mot solens strålar. Att ha ett bra skydd mot UV-strålar på sina markiser är viktigt, oavsett om man bor i Stockholm, Buenos Aires eller Kiruna.

UV-resistens viktigt

En av de största skillnaderna mellan olika material är hur motståndskraftiga de är mot sol. Studier har visat att spinnfärgad akryl klarar sig betydligt bättre än exempelvis styckfärgad polyester, som bleks tämligen fort av solen. När det här har studerats har artificiellt solsken som liknar den i södra Europa används, så om det är jämförbart med till exempel Stockholm eller Göteborg är svårt att säga. Oavsett är UV-skyddet något som kommer att avgöra om dina markiser ser vackra ut om fem år – eller fullständigt solblekta.

9 Oct 2017