Bra Solskydd

Markiser och energifönster - en perfekt kombination

Att som husägare se över hur pass stora läckage av energi man har i sitt hus är något som kan bära frukt. Alla hus läcker på ett eller annat sätt. Det är när det blir för stort läckage som problem uppstår och där detta dels märks på klimatet inomhus och dels också i plånboken. Det senare är naturligt. varje år så betalar du för uppvärmning och detta oavsett om värmer ditt hus med fjärrvärme, med oljepanna eller med en värmepump - bergvärme, sjövärme eller värme från marken - och om ditt hus läcker så kommer också räkningen att öka.

Av naturliga skäl: det blir kallt inomhus och du kommer därför att höja värmen. Den varma luften däremot - den kommer att åka rakt ut genom de otätheter som finns; samtidigt som kall luft släpps in. Ohållbart.

Vi tänkte titta närmare på det område där läckage är vanligast förekommande: dina fönster. Tillsammans med taket så är fönster något som man definitivt ska se över om man märker att kostnaden för energi och uppvärmning plötsligt - och oförklarligt - ökar. Att dina fönster isolerar sämre än den vanliga fasaden är naturligt och svårt att göra någonting åt.

Däremot kan du välja fönster som isolerar bättre - och göra små åtgärder som ytterligare isolerar och stänger in värmen. Nya fönster med energiglas och markiser på utsidan är ett exempel på en sådan åtgärd som verkligen kan komma att sänka dina kostnader. Från dag ett dessutom.

Välj PVC-fönster och spara pengar

Att byta fönster till ett helt hus är kostsamt. Naturligtvis så finns det möjlighet att byta på egen hand, men då tar man en risk i att jobbet blir undermåligt - genom det är man således tillbaka på noll igen och har samma problem som tidigare med ett hus som läcker energi. Därför skulle vi definitivt rekommendera att man tar hjälp.

Det går att komma ganska billigt undan med ett fönsterbyte. Dels kan - åtminstone i en så pass stor stad som Stockholm - använda konkurrensen till sin fördel, ta in offerter från flera företag och jämföra priser och därmed få ett rimligt pris. Dels så går det även att använda rot-avdraget och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. materialet är det som kostar mest - alltså de fönster du väljer.

Här behöver det dock inte heller bli så dyrt som många på förhand tror. Att välja träfönster är kostsamt, men det finns även andra fönster som inte bär lika höga kostnader - och som, trots det, är väldigt energieffektiva, snygga och dessutom underhållsfria.

PVC-fönster är ett bra val som man kan få för en billig peng. Här ska vi tillägga att dagens plastfönster är utvecklade - både estetiskt och funktionellt (de fungerar bättre i vårt nordiska klimat nu än förr) - och att man inte tar någon risk i att välja sådana. Väljer du rätt företag, använder rot-avdraget och köper PVC-fönster så kan ditt fönsterbyte blir väldigt prisvärt.

Markiser ger skugga, isolering och en snygg fasad

Kompletterar du dina nya plastfönster med markiser så får du ytterligare isolering som skänker dig ett bättre - mer behagligt inomhusklimat. Dessutom får du, naturligtvis, den skugga du vill ha under sommarens varma dagar. Att markiser dessutom är ett enkelt - och prisvärt - sätt att förändra fasaden och ge huset en lyxigare exteriör är ytterligare en fördel som talar för attd us ka välja den här kombinationen.

Se dock till att ta hjälp även här. Att montera markiser är ett tungt jobb som blir bäst - både estetiskt och sett till effekten - om man anlitar en professionell montör (något som återförsäljaren brukar kunna bistå med).

Mer om fönster: http://www.fönsterstockholm.net/.

11 Apr 2018