Bra Solskydd

Fördelar med att motorisera markisen

Markiser kan ha flera smidiga funktioner. Vi tittar närmare på fördelar med att motorisera markisen. 

  • Betydligt enklare – Slipp tunga veven

Alternativet mot att ha motoriserad markis är att använda vev när den ska upp eller ner. Att veva upp en hel terrassmarkis kräver en del kraft. Har man problem med händer, armar eller axlar kan detta bli problem. Detsamma gäller om man inte har styrkan som krävs. 

Genom att motorisera markisen behövs inte längre någon muskelkraft. Tryck på fjärrkontrollen när markisen ska upp eller ner. Det enda man behöver lägga fokus på är att inte tappa bort fjärrkontrollen. 

  • Säkrare – med sol- och vindautomatik

Att välja motordriven markis är första steget för att göra det bekvämare och enklare. Nästa steg är att välja modeller som har sol- och vindautomatik. Det betyder att markisen känner av vad det är för väder och anpassas utifrån det. Är det exempelvis mycket blåsigt kommer den automatiskt dras in för att inte skadas i vinden. När det sedan blåser mindre och solen kommit fram kommer även markisen automatiskt köras ut. 

Genom att ha motoriserat alternativ skapas därmed en säkerhet att inte markisen är utdragen när man åker till jobbet och sedan skadas av kraftig vind medan man är borta. 

Finns även nackdelar – som med allt

  • Kräver servicetekniker vid problem

Även om markiser med manuell vev kan krångla så är det ofta enkel mekanisk konstruktion. Det betyder att man generellt kan ordna det mesta själv. Följ instruktionerna gällande uppsmörjning och underhåll så klarar du det mesta utan någon servicetekniker. 

Är det problem med en motoriserad markis kan däremot servicetekniker behöva bokas. Det är elektronik och motorik som gör det mer komplicerat att reparera. Det är extra viktigt att ha garanti på utfört arbete och att man sparar garantin under garantitiden. 

  • Dyrare

Att automatiserade och motoriserade markiser är dyrare än modellerna med vev är inte oväntat. Man får mer bekvämlighet men får även betala för detta. Här får man helt enkelt ställa olika prisnivåer mot varandra och olika funktioner. 

Tänk även framåt. Idag kanske du inte bryr dig i att veven behöver användas. Men hur ser förutsättningarna ut om 10 år? Är det bara ni som ska sköta markisen eller finns fler i bostaden som ska klara av det?

Enklaste sättet att få en helhetsbild över utbud och funktion är att besöka en lokal återförsäljare med så kallade showrooms, utställningar där olika modeller kan testas.

Läs mer eller hitta dina nya markiser här: https://www.markisersödertälje.se

2 Jan 2020