Bra Solskydd

Årets nyheter om fönstermarkiser

Att det finns markiser i alla möjliga former (korgmarkiser och raka markiser) och färger är väl knappast någon nyhet. Däremot finns det andra nyheter när det kommer till utvecklingen av markiser. Vi ser allt flera automatiserade markiser och att markiserna blir allt större. Här ser vi också ett större utbud av markiser och för andra funktioner. Det finns förtuom terrassmarkiser (sedvanliga markiser som täcker för solen på altaner och terrasser) även sidomarkiser som fungerar som vindskydd, och takmarkiser som solskydd på till exempel en pergola. Det finns numera även särskilda fönstermarkiser, så kallade screenmarkiser. De täcker verkligen för hela fönstret, men gör det möjligt att se ut genom fönstret. 

Markiser med fjärrkontroll

I och med att markiserna blir allt större, behöver de manövreras med hjälp av till exempel en fjärrkontroll. Det gör att du enkelt trycker på fjärrkontrollen för att fälla ner dem eller dra upp dem. Du behöver inte gå i närheten av fönstret eller terrassen, altanen eller balkongen utan kan göra detta var som helst i bostaden. Du behöver inte veva dem, som man annars gjorde på terrassmarkiserna. Har du valt terrassmarkiser i ett mycket hållbart tyg behöver du heller inte vevas in när det regnar. Möjligen är det bra om du tar in dem till vintern.

Markiser som är genomsiktliga

De nya slags fönstermarkiser som finns ute på marknaden nu, är genomsiktliga, inte genomskinliga, men bara nästan. Med termen genomsiktliga innebär det att du har full utsikt ut, men inte utifrån och in. Markiserna täcker inte för fönstret så att du känner dig isolerad, utan släpper in tillräckligt med ljus, men skyddar mot insyn. Väljer du markiser i Stockholm kan du få markiser som kommer hem till dig med en montör som ser till att markiserna blir monterade på rätt sätt.

Markiser som underhålls håller länge

Markiser som sitter uppe oavsett väder och vind, håller längre om de rengörs regelbundet. Markiserna kan drabbas av fukt och alger om man inte rengör dem. Man kan låta hela markisen fällas ut och rengöra med vanlig grön såpa och en borste med ett långt skaft. Sedan kan man tvätta med vatten, men inte med högtryckstvätt då den kan förstöra väven i markiserna. Låt sedan hela markisen torka ut innan den fälls ihop igen. Om man ser till att tvätta sina markiser med jämna mellanrum så håller de längre. Skulle de mot förmodan gå sönder kan man få reparation av den handel där man köpte dem.

12 Jul 2019