Bra Solskydd

6 snabba frågor om markiser

Vi får ofta frågor om markiser. Det finns så många varianter att välja på i dag, så det är lätt att bli tveksam. Men genom att gå igenom svaren på några av de vanligaste frågorna vi får om markiser så erbjuder vi här matnyttig hjälp. Vill du veta ännu mer så råder vi dig att anlita professionell hjälp.

Vad finns det för olika typer av markiser?

Terrassmarkiser och fönstermarkiser är de vanligaste modellerna. Terrassvariantern används oftast  i ett horisontellt läge ovanför uteplatsen. Fönstermarkiser sitter i ett vertikalt läge utanför fönster för att skugga husets insida och skapa en behaglig temperatur. 

Hur länge håller en markis?

Det beror på en sak: hur du sköter om dem. Om du följer tillverkarens instruktioner så kan en terrassmarkis hålla i tio år eller mer. Fönstermarkiser kan till och hålla längre, då de inte är lika utsatta för blåst.

Vilka markiser är de bästa? 

Man bör alltid välja markis som är anpassad efter det klimat som finns där man bor. I Sverige är det då förstås markiser som är anpassade för skandinaviska förutsättningar. En stark konstruktion och en tålig väv är grundkraven. Det är viktigt att välja rätt från början - annars är risken för besvikelse stor.

Väv, motor, sol- och vindautomatik, vad är bäst?

Denna fråga svarar man på delvis med plånboken, delvis med bekvämligheten. Om man använder markisen ofta kan det vara bra med fjärrdriven motor eller sol- och vindautomatik, som gör att markisen rullar in och ut beroende på vädret. Vev är tyngre och billigare, och ett bra alternativ om du använder markisen mer sällan.

Vilken sorts markisduk är bäst?

Markisens kvalitet bestäms i hög grad av duken. Väven utsätts för stora väderskiftningar, vilket gör att det lönar sig att satsa på kvalitet. Vävar av 100% spinnfärgad akryl är både snygga och håller länge.

Hur ska markisen placeras?

En fönstermarkis kan placeras på väggen ovanför fönstret, men den kan också placeras i taket om det finns taknock. Det går att välja med vägg- och takkonsol. En terrassmarkis placeras där den passar bäst och skyddar mot solen bäst. Terrassmarkiser går ofta att koppla ihop och därmed bli i stort sett hur stora som helst.

27 Jun 2017