Bra Solskydd

Vidareutbildning? - Utbilda dig till markismontör

De flesta butiker som säljer markiser erbjuder även sina kunder att montera dessa på fasaden. Det kan vara bekvämt och inte minst för de som inte har erfarenhet av liknande arbeten. Visserligen krävs ingen utbildning eller certifiering för at få jobba som markismontör men om du väljer att bli diplomerad solskyddtekniker är chansen betydligt större att få jobb. Då har du ett bevis på att du har den kunskap som krävs och kan konkurrera på ett tydligare sätt om jobben. 

Det är Svenska Solskyddsförbundet som anordnar kurser som heter ”Diplomerad Solskyddstekniker” samt ”Diplomerad installatör – utvändigt solskydd”. Självklart kan det vara en fördel att gå bägge men då markiser är utvändigt solskydd är det alltså denna kurs som främst är relevant. Utbildningen handlar bland annat om infästningsteknik och rekommendationer gällande olika slags utvändiga solskydd. Det finns även påbyggnadskurs vilket gör att man kan gå denna kurs på två olika nivåer. 

Diplomerad Installatör – Utvändigt solskydd

För dig som bor i Tyresö och vill utbilda dig till Diplomerad Installatör finns möjligheten att gå kurserna regelbundet någon gång per år. År 2018 höll Svenska Solskyddsförbundet exempelvis kurs i Solna 5:e februari för nivå 1 samt 6:e februari för nivå 2. 

Däremot tog de bara emot ansökningar till kursen från ”medlemmar i Solskyddsförbundet”. Det kan därmed krävas att man redan är anställd av ett företag för att kunna få tillgång till kursen. Om så är fallet är första steget är att kontakta återförsäljare och montörer i Tyresö som arbetar med markiser och förklara sitt intresse för jobbet och önskan om att få arbeta åt dem. En anställning behöver inte vara på 100 % eller tillsvidare för att man ska få tillgång till de kurser som erbjuds. Det bästa är helt enkelt att prata med förbundet eller ett företag i Tyresö och hitta en lösning som alla tjänar på. 

Nivå 1

Här ges information och kunskap om exempelvis dimensionering av vindlast, myndighetskrav gällande CE-märkning, beräkningsprogram samt olika väggtyper och vilka infästningstekniker som är bäst på dessa. En grundläggande kurs som kan vara bra oavsett om man är ny på området eller om man jobbat som markismontör under flera år. 

Nivå 2

Det första som sker på nivå 2 är en genomgång och repetition av den information som gavs till nivå 1. Sedan kommer fördjupad kunskap inom fasadtyper, kantavstånd, fästdon, infästningsmöjligheter, garantiansvar m.m. Bland annat går man på djupet gällande vilka infästningstekniker som ska användas vid montering av olika slags markiser så som korgmarkis, fasadpersienn, zip screen osv. 

Här kan du läsa mer om ett företag som säljer markiser i Tyresö.

29 Mar 2018